Alevi Haber Ajansi

HDP’li Beştaş’tan Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin açıklama

PİRHA- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, çocukların maruz kaldığı sorunlar hakkında meclis araştırma önergesi verdi, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü vesilesiyle basın açıklaması yaptı.

HDP’li Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Türkiye’de çocukların maruz kaldığı olumsuzluklar, çocuk işçiliği, çocuk yoksulluğu, istismar vakaları, cezaevindeki çocuklar, eğitim haklarından yararlanamayan çocuklar başta olmak üzere çocukluktan gelen hakları yok sayılan çocukların durumunun araştırılması ve alınacak önlemlerin tespiti amacıyla meclis araştırması talep etti.

18 AYLIK SÜREDE 21 BİN 957 ÇOCUK GEBE KAYITLARA GEÇİLDİ

Konuyla ilgili basın açıklaması da yapan Beştaş şu başlıklara dikkat çekti:

*“Kamuoyuna yansıyan resmi verilere göre; 2017 yılı genelinde ve 2018 yılının ilk 6 ayı içerisinde, yani toplamda 18 aylık bir süre zarfında 21.957 çocuk gebe sayısı kayıtlara geçirilmiştir. Çocuk Hakları Sözleşmesi ve hukukun temel ilkeleri gereği ‘çocuğun üstün yararı’ esastır ve bu esas çerçevesinde çocuğa dair gereli tüm yükümlülükleri devlet yerine getirmekle mükelleftir. Ancak sadece 18 ay gibi kısa bir zaman zarfında binlerce gebe çocuğun olması ve bu çocukların sayılarının gizlenmesi devletin çocuklar için koruyucu tedbirleri almadığının ve sorumluluklarını yerine getirmediğinin bir göstergesidir.

“BİR DEFADAN BİR ŞEY OLMAZ” TUTUMU ÖZENSİZLİĞİN İFADESİ”

*Geçtiğimiz yıllarda cemaat yurtlarında kalan erkek çocukların cinsel istismara maruz kalmaları üzerine harekete geçmeyen dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ‘bir defadan bir şey olmayacağı’ yönündeki yaklaşımı da devletin çocuklara ne denli özensiz bir tutum içinde olduğunun da bir ifadesidir.

YASAL DÜZENLEMELERLE KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİĞİN ÖNÜ AÇILDI

*Küçük yaşta evliliklerin önünü açan yasal düzenlemeler vb gibi pek çok adım, Türkiye’de çocuk haklarının bizzat iktidar tarafından yok sayıldığını göstermektedir.

İKİ MİLYON ÇOCUK İŞÇİ GÜVENCESİZ KOŞULLARDA ÇALIŞTIRILIYOR

*2 milyon civarında çocuk eğitim hakkından mahrum bırakılarak son derece güvencesiz koşullarda düşük ücretlerle kayıt dışı olarak çalıştırılmaktadır. Eğitim sisteminde yapılan son değişikliklerin ve artan yoksulluğun çocuk işçi sayısına yansıması oldukça acımasız bir biçimde seyretmektedir.

ÜÇ BİN 13 ÇOCUK HAPİSHANEDE

*Adalet Bakanlığı’nın resmi verilerine göre 3 bin 13 çocuk cezaevindedir. Anneleri ile birlikte cezaevinde kalmak zorunda olan 0-6 yaş aralığındaki çocuk sayısı ise 743’tür. Çocuk tutukluluğunun kaldırılması ve çocukların eğitimlerine dönük programlar oluşturulması çocukların toplumla bağlarının koparılmaması adına elzemdir.

BİR MİLYON 973 BİN ÇOCUK EĞİTİM DIŞINDA

*Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz yılki resmi verilerine göre 935 bin 832’si kız, bir milyon 38 bin 42’si erkek olmak üzere toplam bir milyon 973 bin 874 çocuk, eğitimin dışındadır ve eğitim hakkından yararlanamamaktadır.

Basın açıklaması “Çocuk Hakları Günü vesilesiyle çocukların maruz kaldıkları sorunların tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenerek derhal hayata geçirilmesi son derece elzemdir.” İfadeleriyle son buldu.

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ

1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi, 20 Kasım 1959 tarihinde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi olarak güncellenmiş; 20 Kasım 1989 tarihinde daha geniş kapsamlı olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyle değiştirilmiştir. O tarihten bu yana her yıl 20 Kasım tarihi, Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kabul edilmektedir.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak