Alevi Haber Ajansi

‘Cemevine gelip ‘Biz Aleviliği böyle bilmiyorduk, diyorlar’-VİDEO

PİRHA – İstanbul Güngören Cemevi üyesi kadınlarla yaşadıkları zorlukları, Alevi toplumuna yönelik yapılan baskı ve asimilasyon politikalarını konuştuk.

Yıllarca Aleviler yaşadıkları bölgede inançlarından dolayı ötekileştiriliyor. Kapıları işaretleniyor, verdiği lokma yenilmez deniliyor ve hep ölümle tehdit ediliyor. Bundan dolayı da ya kendilerini gizliyorlar ya da inançlarını gizlice zor koşullar altında yaşamaya çalışıyorlar.

İstanbul Güngören Pir sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Şubesi ve cemevi üyesi kadınlardan Elif Kaygusuz ile Kadife Gülçiçek Alevi kadınlar olarak yaşadıkları zorluklara, baskılara ve yaptıkları çalışmalara ilişkin Pir Haber Ajansı’na konuştular.

“CEMEVİNE DAHA ÇOK KADINLAR GELİYOR”

Yaklaşık 6 yıla yakındır İstanbul Güngören’de oturduğunu ve cemevine hizmet ettiğini belirten Güngören Cemevi Üyesi Elif Kaygusuz, “Biz cemevinde temizliğinden tutun gelen gidenle her şey ile ilgileniyoruz. Aktif görevlerimiz var, çok doluyuz. Cemlerimizi yapıyoruz ve burası her zaman kalabalık. Ancak cemevine daha çok kadınların ilgisi var erkeklerin çok yok. Çoğunlukla kadınlar geliyor hep birlikte cem yürütüyoruz” diyor.

“KADINLARIN ÇOĞU EVDEN ÇIKMIYOR BASKI ALTINDA”

Cemevinde kadınlar olarak yaptıkları çalışmalara ilişkin ise Kaygusuz şunları ifade etti:

“Kadınlar olarak cemevinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle etkinlik yapıyoruz. Kahvaltı etkinliği yapıyor ve hasta ziyaretlerinde bulunuyoruz. Ayrıca cemevinde kadınlar olarak sorunlarımızı konuşuyoruz. Çünkü sorunlarımız çok. Kadınlarımızın çoğu genellikle evdeler, dışarı çıkmıyorlar. Aşmaya çalışıyoruz. Korkuyorlar baskı altındalar. Cemevine çok gelmiyorlar. Ama bizim gibi aktif ve cesaretli olanlar hep burada. Tüm bunları aşmayı ve zoru başarmaya çalışıyoruz. Bazı arkadaşlarım ‘Cemevine gitme kötü şeyler olur boşver’ diyorlar. Bazen de, ‘Hep aynı yere gidiyorsun orada ne var orada ne yapıyorlar’ diye soru soruyorlar. Ben de onlara gelin diyorum sorularınız varsa dede ile paylaşın. Bazı insanlar geliyor çok şaşırıyor, ‘Biz Aleviliği böyle bilmiyorduk’ diyorlar.”

“ZORUNLU DİN DERSİNE KARŞIYIM”

Mevcut eğitim sisteminde Alevi yurttaşların çocuklarına halen zorunlu din dersinin dayatılmasına tepki gösteren Kaygusuz şunları kaydetti:

“Benim kızım dördüncü sınıfa gidiyor. Din dersine ilk kez bu sene başladı. ‘Anne bu ne, çok zor’ diyor. Özellikle duaları öğrenmeyi hiç istemiyor. Bana ‘Anne gitmesem olur mu?’ diyor. Ben de gitmesinden taraf değilim. Ama mecbur kalıyorum bütün çocuklar gidiyor o gitmese farklı görecekler. Gerçekten ben zorunlu din dersine karşıyım. Ama baskı var. Çünkü din dersine daha çok önem veriyorlar.”

“KORKMAMALIYIZ VE AŞMALIYIZ”

Alevi yurttaşlara yönelik hakaret içerikli sözlerin sarf edilmesine ilişkin de Kaygusuz şunları dile getirdi:

“Aleviliğe yönelik hakaret içerikli söylemler devamlı olacaktır. Ama mühim olan bunları aşmak, korkmamak ve anlatmak. Ben çoğu zaman anlatıyorum. 12 İmamlarda bana ‘Aşure nedir?’ diye soruyorlardı. Ben de gelin beraber yapalım diyordum. Hatta biz dernek adına çok güzel bir şey yaparak sokağa indik. Kadınlar olarak 4 büyük kazanda aşure yaptık ve herkes çokta memnun kaldı. Çok güzel şeyler yaptık. ‘Aleviyiz’ diye bağırdık. ‘Biz buyuz’ dedik. Biraz cesaret lazım ve kanıtlamak lazım.”

“ALEVİLER HER YERDE”

 Kadife Gülçiçek ise, “Biz geldiğimizde 12 Eylül dönemiydi ve çok çektik. Ancak o zamandan bu zamana biraz değişti. İnsanlar biraz daha aydınlandı, gerici kalmadılar ve biraz daha düzene girdi. Yavaş yavaşta bunu başarırız diye düşünüyorum. Tüm bunları da Aleviler başarıyor. Türkiye’de yurt dışında, mecliste olsun her yerde bizim Aleviler öndedir. Ancak bırakmazlar” diyor.

“BİZİM DE HAKKIMIZ, CEMEVİMİZİN OLMASI”

İstanbul Güngören Belediye Başkanı’ndan bir cemevi istediklerini ama başaramadıklarını belirten Gülçiçek, “Buranın belediye başkanına da bunu söyledik. Bize ‘arsa bulursanız ben size yardım ederim’ dedi. Biz de ‘Sen arsa bul biz yardımcı oluruz’ dedik. Ancak 15 yıldır burada belediye başkanlığı yapıyor ama bize hiçbir şey yapmadı. Biz Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak buraya sığındık kaldık. Bizim de hakkımız cemevimizin olması” şeklinde konuştu.

“GENÇLERİMİZ YOLU SÜRMÜYOR”

Kadınların tam olarak cemevine gelmediğini dile getiren Gülçiçek, cemevine gençlerin de gelmesini isteyerek şunları dile getirdi:

“Biz istiyoruz ki cemevimize gençlerimiz de gelsin. Aleviler birlik olsun ve gençler yolunu sürdürsün. Ama gençlerimiz de yolu sürmüyor. Bu konuda gençlerimizde de biraz hata var. Herkes yolunu sürmelidir.”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak