PİRHA- Ankara’daki Kadın Dayanışma Atölyesi’nde kadınlar tiyatrodan diksiyona, takıdan İngilizce kurslarına kadar tüm faaliyetleri gerçekleştiriyor. Hayatları boyunca hiç tiyatroya gitmemiş olan ve kendi yazdıkları oyunları tiyatroda sergileyen atölyedeki kadınlar yaşadıkları değişimi PİRHA’ya anlattılar.
Yaklaşık 8 yıl önce Ankara Keçiören Danişment 19 Mayıs Mahallesi’nde mahalle muhtarlığı bünyesinde kurulan Kadın Dayanışma Atölyesi’nde, takı, el becerilerini geliştirme, koro, resim, oya, iğne, vitray, keçe kurslarının yanı sıra, üniversite öğrenciler tarafından çocuklara dersler de veriliyor. Gençlere yönelik olarak tiyatro çalışmalarıyla birlikte Keçiören semt tiyatrosunun oluşması, kalıcı olması noktasında ise etkili oluyor.
Kadın Dayanışma Atölyesi’nin en önemli çalışması ise kadınların halk eğitim merkezinde aldıkları tiyatro ve diksiyon eğitimleri. Kadınlar bu kurslar ile birlikte kendi yaşamlarından yola çıkarak güncel olayları ülke gerçekliği ile buluşturarak oynayacakları oyunların tamamının senaryolarını kendileri yazıyor.
İşin en çarpıcı noktası ise tiyatroyu oynayan ve senaryosunu yazan kadınların ağırlıklı olarak hayatları boyunca hiç tiyatroya gitmemiş olmaları. Bunu gerçekleştiren kadınlar kendi yazdıkları oyunları zaman zaman farklı şehirlerde seyirci ile buluşturuyorlar.
“BURASI, DAYANIŞMAYI BÜYÜTTÜĞÜMÜZ YER”
Atölye çalışmalarında yer alan kadın aktivist Güldan Kılıçoğlu atölyenin mahalledeki kadınlarla birlikte yürütülen bir çalışma olduğunu söylüyor. Kılıçoğlu, kadınlarla birlikte oturup sorunlarını konuştukları ve dayanışmayı büyüttükleri bu yerde mahalledeki tüm kadınlara da ulaşmaya çalıştıklarını ifade ediyor.
“BİRLİKTE KARAR VERİP BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Atölyede verilen çeşitli kurslarla kadınların hem el becerilerini geliştirdiklerini hem de ev ekonomisine katkı sunduklarını belirten Kılıçoğlu, burada çeşitli film gösterimleri, söyleşiler ve şenlikler de düzenlediklerini ekliyor. Ayrıca atölyede kadınlarla birlikte ülke gündemini, kadınlarla ilgili konuları değerlendirdiklerini söyleyen Kılıçoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Var olan sorunlarla ilgili nasıl mücadele edebiliriz bunlara birlikte karar verip birlikte gerçekleştiriyoruz. Bizim en önemli özelliklerimizden biri de biz burada ne yapacaksak, hangi etkinliği, hangi faaliyeti yapacaksak hep beraber karar veriyoruz. Buranın her türlü ihtiyacını birlikte karşılıyoruz.”
“KADIN DAYANIŞMASI BÖYLE OLUR”
Ev hanımı olan Münevver Gündoğan atölyeye 2 yıldır katılıyor. Zor bir dönemden geçerken Kadın Dayanışma Atölyesi ile tanışan Gündoğan, atölyenin kendisine çok iyi geldiğini ifade ediyor. Atölyenin ortamından çok keyif aldığını belirten Gündoğan, kadınlarla beraber birbirlerine destek olmaya, eksikliklerini beraber tamamlamaya çalıştıklarını söyleyerek “Kadın dayanışması böyle olur” diyor.
Atölyeye 3 yıl önce katılan Zerrin İğdeler de ev hanımı. 3 yıl içerisinde atölyede çok güzel dostluklar kurduklarını belirten İğdeler, verilen kursların yanında her yıl çeşitli geziler ve piknikler düzenlediklerini ve önümüzdeki 3 Kasım’da Sinop’a bir gezi düzenleyeceklerini söylüyor. İğdeler, tüm kadınları atölyeye davet ediyor.
Tiyatro Yönetmeni Kımız Bozkır da atölyede emek veren kadınlardan. Çalışmaya önce etkinliklerle başladıklarını ifade eden Bozkır, 2 yıldan sonra tiyatro yapmaya karar verdiklerini ve ilk olarak da kendi sorunlarını yazdıkları bir oyunu oynadıklarını kaydediyor.
“KEÇİÖREN SEMT TİYATROSUNU KURDUK”
8 Mart’larda kadınlara yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Bozkır, semtte oturanlarla birlikte bir semt tiyatrosu kurduklarını ekliyor. Oynadıkları oyunların sorunlarını yansıtmasına dikkat ettiklerini ifade eden Bozkır, tiyatronun Keçiören Semt Tiyatrosu olarak kalmasını istediklerini ve yönetmenlerini de kendi içlerinden yetiştirmelerini istediklerini belirtiyor.
“ÇOCUKLARI VE KADINLARI SİSTEME TESLİM ETMEYECEĞİZ”
Kadının toplumda ikinci plana atılmış olmasına vurgu yapan Bozkır, kadın erkek ayrımına karşı olduklarını her zaman dile getireceklerini, çocukları ve kadınları sisteme teslim etmeyeceklerini söylüyor.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.