PİRHA- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel merkezi tarafından yönetici ve kadro eğitimine ilişkin konuşan PSAKD Genel Sekreteri Onur Şahin, bu eğitimleri sürekli ve kalıcı kılmayı hedeflediklerini söyledi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel merkezi tarafından şubelerde, ‘Çalışmaların Koordinasyonu, Örgütlenme Kapasitesini Artırma Ve Hedef Yönetimi Stratejilerini Geliştirme Eğitimi’ başlıklı 2 günlük eğitim çalışması devam ediyor. Çalışma, Yazar Turan Eser’in eğitmenliğinde PSAKD Yenimahalle Şube Batıkent Cemevi’nde başlatıldı.
Eğitim çalışmasına ilişkin PSAKD Genel Sekreteri Onur Şahin, 30 yıllık Alevi hareketi örgütlenmesinde önemli kazanımlar elde edildiğini, bu anlamda ciddi mesafeler alındığını vurguladı.
Türkiye ve Avrupa’da kurulan Alevi Kültür Merkezleri, üyelerin desteği ve katkısıyla başarılı bir örgütlenme sağlandığını ifade eden Şahin, Alevi hareketi bünyesinden birçok dernek ve vakıfın kendi cemevine kavuştuğunu, ancak bu önemli kazanımların yanı sıra kadroların ve yöneticilerin eğitim sorunu olduğunu kaydetti.
“EĞİTİMLERİ SÜREKLİ VE KALICI KILMAYI HEDEFLİYORUZ”
Onur Şahin, PSAKD olarak, yöneticilerin, aktif komisyonların, kadrolarının ve üyelerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, örgütlenme kapasitelerini yükseltmek için, sürekliliği olan eğitim programlarını önemli bir faaliyet olarak ele aldıklarını ve bu kapsamda ‘Yönetici, Gençlik, Kadın ve Üye eğitim programı çalışmasıyla, PSAKD şubelerinde eğitimleri sürekli ve kalıcı kılmayı hedeflediklerini belirtti.
YÖNETİCİ KADROLARIN BİLGİ BİRİKİMİNİ ARTTIRMA
PSAKD yöneticilerini ve üyelerinin ihtiyaçlarını iki zeminde karşılamayı hedeflediklerini belirten Şahin şunları dile getirdi:
“Birinci eğitim zemininde, yönetici kadrolarının ve PSAKD’nin aktif kadrolarının “Yöneticilik ve örgütleme, kurumsallaşma becerilerini, kapasitelerini yükseltme derslerinin bireysel gelişimlerine katkı sunan konulara eğilirken, ikinci zemininde ise (bu ileri tarihlerde mümkün olabilir) daha çok ‘Alevilik ve genel teorik konuları içeren dersler’ kapsamında, PSAKD yönetici kadrolarının ve üyelerin, bilgi ve birikimlerini yükseltmek hedeflenecektir.”
“Bu çerçevede başlatılacak olan eğitim çalışması birkaç modülden oluşuyor” diyen Şahin, “Yönetici Eğitimi kapsamında yürütmeye karar verdiğimiz ‘PSAKD Bölge ve Şubeler Yönetici Eğitimi’ projesinin 2018-2019 yıllarında 7 bölgemizde uygulamaya konulması ivedilikle önemli bulunmuştur. Yönetici Eğitiminde yer alan ekibimiz, gerekli çalışmaları başlatmıştır” dedi.
Şahin, PSAKD bölge ve şube sekreterlikleri aracılığıyla yöneticilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, çalışmaların koordinasyon sistemleri ve örgütlenme kapasitelerini yükseltmek için gerekli planlamaların yerel ve merkezi eğitimler kapsamında ele alınacağını söyledi.
Şahin, “PSAKD yönetimi bu eğitimleri, gerek PSAKD kadroları içinde, gerekse dışarıdan profesyonel eğitimcilerden oluşacak çalışma grubuyla, tüm PSAKD şubelerinin katılımına imkan sunacak şekilde, eğitimleri sürekli ve kalıcı kılmayı hedeflemektedir” dedi.
“Bu çerçevede başlatılacak olan ilk eğitim çalışmamız, ‘Yöneticilik ve Kurumsallaşma Eğitimi’ adı altında, İç Anadolu Bölgesinde, PSAKD’ye bağlı şubelerde, ‘Çalışmaların Koordinasyonu, Örgütlenme Kapasitesini Artırma Ve Hedef Yönetimi Stratejilerini Geliştirme Eğitimi’ başlıklı çalışmaların yapılması uygun görülmüştür” diye belirten Şahin, bölge eğitimlerinde ele alınacak konu başlıklarına ilişkin şunları aktardı:
l-Bölüm
YÖNETİCİLİK EĞİTİMİ VE KURUMSALLAŞMA
Toplumsal Dava Örgütlenmelerinde Yönetici Olmak Nedir? Mücadelenin Yönetimi, Örgüt İçi ve Dışı İletişim Sorununu Aşmak
ÖRGÜTLENME, KURUMSALLAŞMA VE YÖNETİCİLİK
- Örgütlenme Stratejileri, Örgütleme İlkeleri
- Kitleselleşme Ama Nasıl? Yeni Üye Kazanma ve Ev Gezilerinin Önemi
- Planlama ve Örgütleme Arasındaki İlişki
- Kurumsallaşma Nedir? Ne Değildir
- Dernek, Bölge Yönetimi ve Federasyon arası ilişkilerde Program ve Tüzük çerçevesinde ortak Vizyon, strateji ve çalışma programı nasıl oluşturulur?
- Tüzük, Program, Üye ve Yönetici Arasındaki İlişki
- Yöneticilik Nedir? Dava Yöneticisi Kimdir?
HEDEF YÖNETİMİ
- Derneklerde Hedef Yönetimi ve Felsefesi
- Amaçlara Ulaştıracak Hedeflerin Belirlenmesi
- Genel Merkez İle İlişkiler
ll-Bölüm
İLETİŞİM
- İletişim Kültürü
- İletişim Araçlarını Kullanma
- Çatışmaları ve Krizleri Yönetmek
YÖNETİM SORUNLARI, YÖNETİMİN HATALARI
- Kurumsal sahiplenme mi yoksa kişisel mi
- Yetki ve sorumluluğu devretme ve dağıtma sorunu
- Plansız ve rast gele çalışmanın yarattığı sorunlar
- Tecrübe ve bilgiye güvenmek
- Karar alma süreçleri
lll-Bölüm
- Alevi Gençlik Örgütlenmesi Eğitimi, Alevi Gençlik Örgütlenmesi Neden Önemlidir?
- Gençler Nasıl Kazanılır, Nasıl Örgütlenir?
- Kuşaklar arası Çatışma, Gençlik, Eğitim ve Aile İlişkileri Sorunu
- Alevilik Nedir? Alevilik Öğretisinin Temel İlkeleri
- Cem Nedir? Cem Çeşitleri,
- Cemevi Gerçeği
- El Ele El Hakka, 4 Kapı 40 Makam, İnsani Kamil Olmak
- Alevilikte ve Alevilerde Kadın, Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Yönetici Eğitimi
- Din ve Devlet İlişkisinde Alevilerin Durumu
- Laiklik ve Aleviler
- Diyanet İşleri Başkanlığı ve Dinin Finansmanı,
- Zorunlu Din Dersi, Din Eğitimlerine Karşı Politika Oluşturmak, Aleviler Nasıl Bir Din Eğitimi mi Modeli Savunmalı?
- Aleviler ve Siyaset ilişkisi
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.