PİRHA- Türkiye’den Fransa’nın Strasbourg kentine göç etmek zorunda kalan ve uzun yıllardır gurbetlik yaşayan sanatçı Hilmi Nar, ilk albümünü göç ve özlem üzerine kurdu.
Sanatçı Hilmi Nar, Bingöl Karlıova’dan siyasi nedenlerle Fransa Strasbourg’a göç etmek zorunda kaldı. Uzun yıllardır Strasbourg’ta yaşayan Hilmi Nar, Kürtçe ve Türkçe ezgilerden oluşan ‘İsyanım Zamana’ adlı albümünü, “Yurdundan ayrılmak zorunda kalmış ve bir daha dönüp dönemeyeceğini bilmeyen bir sürgünün yurduna ve aşkına duyduğu özlemin dile gelmesi” olarak yorumluyor.
İki şiir kitabı da olan sanatçı Hilmi Nar’ın ‘İsyanım Zamana’ adlı albümünün içerisinde sekiz şarkı ve iki şiir yer alıyor beşi ise kendi eseri. Kemal Sahir Gürel’in yönetmenliğini ve düzenlemesini yaptığı albümdeki şiirleri Mehmet Çetin ve Hüseyin Şahin okuyor. KOM müzikten çıkan albümde ayrıca Meral Çoşkun vokalde yer alıyor.
“MÜZİK HEP HAYATIMDAYDI”
Sanat hayatının yanı sıra hayatını idame ettirmek için bir yandan da Fransa’nın Strasbourg kentinde fayans ustalığı da yapan Nar, çeşitli müzik gruplarında çalıştıktan sonra kendi albümünü yapma kararı almış.
Nar’ın geçmişten bugüne müzik hep hayatında olmuş. “Müzik hayatımda kimi zaman ön sıralarda kimi zaman geri planda kaldı. Kollektif müzik çalışmaları içinde bulundum senelerce. Albüm çalışmamla çok geride kalan müziği yine önlerde bir yer verme çabasıdır benimki aslında” diye anlatıyor.
Tüm bu müzik çalışmalarının ardından çıkardığı albüme adını verdiği ‘İsyanım Zamana’ aslında bir bütün olarak kendi yaşamını anlatıyor.
“BU DÖNEMİN SLOGANI ‘İSYAN’ OLMALI”
Nar, ‘İsyanım Zamana’ ile Bingöl Karlıova’dan siyasi nedenlerle Fransa’ya göç ettikten sonra yaşadığı hasretliği dile getiriyor:
“İsyanım Zamana, 2002 yılında bestelediğim ve sözlerini yazdığım bir şarkıydı. Yurdundan ayrılmak zorunda kalmış ve bir daha dönüp dönemeyeceğimi bilmeyen bir sürgünün yurduna ve aşkına duyduğu özlemin dile gelmesiydi. Ama daha sonra alanı genişledi. Hiçbir şeyin yolunda gitmediği dünyamızda zorbaların kurduğu sistemlere gerek bireysel gerekse toplumsal tepkiler vermenin adı oldu benim açımdan. Bu dönemin sloganı isyan olmalı bence.”
Nar, albümünde kendi anadili Kırmançki’den şarkıların olmasını da “vefa borcu” olarak görüyor: “Kürtçe ve Kırmançki bir vefa borcu gibi benim için. Hem söyleyerek öğreniyorum hem de borcumu ödemeye çalışıyorum.”
İsmet SEFER
Yoruma kapalı.