Alevi Haber Ajansi

Alevi külliyatı bu fuarda, Aleviliği merak edenler gelebilir-VİDEO

PİRHA – Türkiye’de bir ilk olan 3. Şahkulu Kitap Fuarı ikinci gününde. Stand açan yayınevi emekçileri ve Alevi yazarlar, “Her şeye rağmen bu Alevi kitap fuarının olması bir kazanımdır. Bu Türkiye’de bir ilk. Umarım ileriki yıllarda da eksiklikler giderilerek daha da güzeli olur” ifadelerini kullandılar. 

Türkiye’de bir ilk olan Şahkulu Alevi Kitap Fuarı’nın 3’ncüsü Şahkulu Dergahı’nda gerçekleşiyor. Şahkulu Kitap Fuarı’nın ikinci günündeki fuarda kitap standı açan yayınevi emekçileri ve Alevi yazar Süleyman Zaman PİRHA’ya konuştu.

“ALEVİ KİTAP FUARININ OLMASI BİR KAZANIMDIR”

Şahkulu Dergahı öncülüğünde yapılan Alevi kitap fuarında kitap standı açan Divriği Gazetesi kurucularından Yahya Kemal Bayar, “Katılım hava şartlarından veya farklı nedenlerden dolayı geçen yıla oranla düşük. Organizasyon biraz geç yapıldı. Organizasyonun geç yapılmasının katılımın az olmasında büyük etkisi var. Her şeye rağmen bu Alevi kitap fuarının olması bir kazanımdır. Bu Türkiye’de bir ilk. Umarım ileriki yıllarda da eksiklikler giderilerek daha da güzeli olur. Biraz böyle iyimser bakmaktan fayda var” dedi.

KİTAP OKUMADA TEMBELLİK

Alevi toplumunun eskiden beri aydınlıktan yana olduğundan kaynaklı çok kitap okuduğunu belirten Bayar, “Son yıllarda Türkiye ile de mukayese edersek Alevi kitlesi okuma konusunda biraz daha tembel diyebiliriz. Bu nedenle fuara katılıp ihtiyaç duyduğu bir kitabı alabilir ama okuma alışkanlıkları son derece zayıf. Alevilerin bu zafiyetini gidermesi lazım. Çünkü çok az okuyan veya hiç okumayan bir topluluk haline geldi. Bunu bir eleştiri olarak kabul edebiliriz ben de o toplumun bir mensubuyum. Ve Alevi toplumunda okuma sayısı epey düştü. Merak edilen bir kitapta hiç yok” şeklinde konuştu.

“ALEVİLER ÇOCUKLARINI ALEVİ ERKANINA GÖRE YETİŞTİREMİYORLAR”

Bayar konuşmasını son olarak şöyle sürdürdü:

“Aileler çocuklarını Alevi erkanına göre yetiştirmiyorlar ve yetiştiremiyorlar. Bunu söylediğimiz zaman diyorlar Alevilik bir taşra inancı ve kültürü. Bu nedenle büyük şehirlerde bu zor yapılamaz diyorlar. Ben bu fikre katılmıyorum. Çünkü bir defa Alevilik taşra inancı olabilir ama Alevilik modernizm üzerine kurulduğu için kentte de olabilir kırda da olabilir. Ancak esas olan yolunu olduğu gibi süremiyorlar. Bunun sıkıntıları var.”

“ALEVİLİĞİ MERAK EDENLERİN ALEVİ KÜLLİYATINI BULACAĞI BİR FUAR”

Her şeyden önce kitap fuarının açılmış olmasının bile başlı başına önemli bir olay olduğuna vurgu yapan Alevi Yazar Süleyman Zaman ise, “Alevi kitap fuarı dediğimizde Alevi külliyatının biraraya toplandığı, Aleviliğe merak duyan ya da kendisini geliştirmek isteyen ve araştırmak isteyen insanların toplu halde Alevi külliyatını bulacağı bir fuar konumunda. Bu anlamda da okuyucular için çok önemli bir işlevselliğe sahip” diye konuştu.

“ALEVİ TOPLUMU DAHA ÇOK PİLAV GÜNLERİNE KATILIYOR”

Türkiye’de kitap okuma oranın çok düşük olduğuna dikkat çeken Zaman, şunları ifade etti:

“İnsan bir bilgi varlığıdır. Bilgiye de ancak kaynağından ulaşılabilinir. Bilgi eğer bilince dönüştürülürse bir anlamı var. Bu nedenle bir insan eğer kendisini geliştirmek istiyorsa önce bilgilenmelidir. Bilgiyi de kaynağından öğrenmelidir. Bu nedenle her kitap bir kaynaktır. Bu tür kitap fuarlarının açılması çok anlamlıdır. Ve okurun duyarlı olması da burada çok önemlidir. Alevi toplumu daha çok pilav günlerine katılım sağlıyorlar. Böyle kitap fuarları ve paneller olunca çok fazla katılım olmuyor. Bizim en büyük çıkmazımız burada aslında.”

“ALEVİLİĞİ BÜTÜNSEL BOYUTU İLE GENÇLERİMİZE VERMELİYİZ”

‘Alevi kurumları görevlerini yerine getirmiyor’ diye eleştirildiğini ancak burada verilen eğitimlerde insanların duyarsız kaldığını belirten Zaman, şöyle devam etti:

“Biz istiyoruz ki gençlerimiz de gelsinler. Çünkü her şey geçmişler toplamıdır. Gelecekte geçmiş üzerine ve bugün üzerine kurulacaktır. Geleceği temsil eden gençlerimiz Aleviliği doğru bir yerde doğru bir şekilde kulaktan dolma değil geleneksel Aleviliğin ötesinde bilgiye, kaynağa dayanan bilimsel, felsefi, düşünceleri görüşleri içeren kaynaklara yönelmeleri ve doğru bir şekilde Aleviliği öğrenmeleri gerekiyor. İşte bu fuarlar buna hizmet ediyor. Aleviliği sadece ritüel boyutuna indirgediğimizde diğer boyutları unutulmuş oluyor. Bunun toplumsal, felsefi, tasavvufi ve teolojik boyutu var. Oysa bizim asıl Aleviliği bütüncül boyutu ile hiçbirini diğerinden ayırmadan hem inançsal hem de diğer boyutlarını da ele alan bir Aleviliği mutlaka gençlerimize vermemiz gerekiyor.”

“FARKLI FARKLI BÖLGELERDEN YAZARLAR GELİYOR”

Şahkulu öncülüğünde yapılan Şahkulu Kitap Fuarı’nda stand açan Kadın Komisyonu üyeleri adına  konuşan Nurten Başıgüzel ise, “Üç yıldır yapılan bu fuarda biz de Şahkulu Kadın Komisyonu olarak bu süreçte kitaplarımızı satıyoruz. Farklı farklı bölgelerden yazarlar, şairler ve ozanlarımız geliyorlar. Burada kitap fuarının yanı sıra çok güzel söyleyişiler oluyor. Geçen yıl çok ilgi vardı ve çok kitap satıldı. Alevi kitap fuarı sadece Şahkulu Dergahı’nda oluyor. Amacımız daha çok insana ulaşıp daha güzel kaynaklardan bilgi almalarını sağlamak” diye konuştu.

Her gün 10:00 ile 19:00 arası açık olacak olan Şahkulu Kitap Fuarı ikinci gününde ise ‘Ezoterizm ve Alevilik’, ‘Değerler Sistemi ve Alevilik’ ve ‘Alevi Gençliğinin Sorunları’ panelleri yapılacak.

PİRHA/İSTANBUL

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak