PİRHA- PSAKD’nin düzenlediği 4. Gençlik Eğitim Kampı ikinci gününde devam ediyor. Hacı Bektaş Veli’nin Nişabur’dan Hacı Bektaş’a uzanan yaşamı anlatıldı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) düzenlediği gençlik ve eğitim kampı ikinci gününde devam ediyor. Balıkesir Altınoluk’taki kampa farklı illerden çok sayıda genç ve PSAKD yöneticisi katıldı.
Kampın ikinci günündeki ilk oturumunda Kemal Derin, ‘Şahdiz’ adlı tarihsel romanının sunumunu yaptı.
Öncesinde Rıza Aydın, “Anadolu’nun Tarihinde Alevilik” başlıklı sunumunda Pir Sultan Abdal ve Şah Kalender Çelebi anlatmıştı. Derin de önce Şah Kalender Çelebi’yi kısaca anlattı.
Derin, “Şah Kalender Çelebi feda geleneğinin temsilcisi olmasıdır. Şah Kalender devamcısıdır. O da teslim olabilirdi ama direnmeye devam ediyor. Sarız’dan Toroslara ulaşabilselerdi bu ayaklanma başarıya uğrayacaktı. Kalender Çelebi’yi en güzel deyişi ‘Pirlere niyaz ederiz’ de duyduk. Popüler kültür üzerinden de olsa onu öne çıkarabildik. Onları yeni kuşaklara aktarmayı görev bildim. Herkesin bu işe el atması lazım” ifadelerini kullandı.
“IŞİD’İN KORKUSU MOĞOL KORKUSUYDU”
Kemal Derin, Şah Kalender Çelebi’yi anlattıktan sonra tarihsel roman ‘Şahdiz’in sunumunu yaptı.
Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin anlatıldığı roman için 2009’da İran’a giden Derin, Nişabur’dan başlayarak büyük bir bölümünü kat ederek Hacı Bektaş Veli’nin hakka yürüdüğü yere kadar izlerini sürmüş.
Hacı Bektaş’ın yolunu sürdüğü Nişabur’dan-Hacıbektaş’a ‘Şahdiz’de ortaya çıkan çarpıcı noktaları anlattı.
Derin’in konuşmasından satır başları şöyle:
‘O zamanlar Moğollar gittikleri her yeri mahvediyor. IŞİD’in o korkusu Cengizhan’ın korkusuydu. Daha onlar gelmeden insanlar göç ettiler. Hünkar’da bu korku sonucu ailesi ile birlikte 11 yaşında Nişabur’u terk ediyor. Moğollar ulaşabildikleri her yeri yok ediyorlar.
İsmaililerin elinde olan ve ulaşılması zor olan yerler dışındaki her yer ele geçiriliyor. Bu Moğol istilasında kurtulanlar İsmaililerin kalesine sığınmışlar. Şiiler İsmaililere zındık, katli vacip demelerine rağmen onlar sayesinde ölümden kurtulmuşlardır. Hacı Bektaş’ın da bu kalelerden geçtiğini düşünüyoruz.
“HACI BEKTAŞ VELİ DEVLETÇİ BİR ADAM ASLA DEĞİLDİR”
O dönemde 12 imamcılık baskın bir ekol değildi. İsmaililer yani 7 imamcılar en güçlüler. Hacı Bektaş’ın orada yetişmiş olmasını da normal buluyoruz. Alamut’a kadar gittim. İsmail’in 360 kalesinden en baş kalelerinden biri. O kalede birçok insan hem güvenlik hem de sempati duymuşlar. Hacı Bektaş da onlardan biridir. Fedai olanlar da vardır. Hacı Bektaş buralardan geçerek Anadolu’ya gelmiştir.”
“Hacı Bektaş Veli hem komutan hem de inanç önderidir. Devletçi bir adam asla değildir” diyen Derin’in sunumunun ardından da soru cevap ile devam edildi.
Kampta bugün Aydın Birkan Özkan’ın “Alevi müziği, sanatı, kültürü”, Ali Haydar Arıkuşu’n “Geçmişten günümüze Alevilik inancı ve Alevi hareketi” üzerine söyleşileri olacak.
BALIKESİR/PİRHA
Yoruma kapalı.