Alevi Haber Ajansi

İngiltere’de Oxford üniversitesinde Alevi Çalıştayı düzenlendi-VİDEO

PİRHA – İngiltere’de Oxford üniversitesinde “Ulus-Ötesi Bir Siyasal Örgütlenme Olarak Alevi Hareketinin, Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” başlıklı çalıştay düzenlendi.

İngiltere Oxford üniversitesinde  “Ulus-Ötesi Bir Siyasal Örgütlenme Olarak Alevi Hareketinin, Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” başlıklı çalıştay düzenlendi.

Oxford Üniversitesi Küresel ve Alan Çalışmaları Okulu’nda düzenlenen çalıştay Oxford Üniversitesi tarafından organize edildi. Çalıştay Sasakawa Barış Vakfı (Sasakawa Peace Fund) tarafından desteklendi.

Çalıştaya Alkan Karaçam (İngiltere Alevi Federasyonu), Celia Jenkins (Westminster Üniversitesi), Ceren Lord (Oxford Üniversitesi), Fuat Ateş (Almanya’da Alevi Dernekleri Federasyonu/ Gazeteci ), Hüseyin Mat (Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu), İsrafil Erbil (İngiltere Alevi Federasyonu), Julia E. Clarke (Galler Prensliği İlkokulu), Kumru Berfin Emre Çetin (London School of Economics), Nicolas Elias (Ecole Française d’Athènes), Şükrü Yıldız (Gazeteci), Turan Eser (Delil Eğitim Akademisi), Ümit Çetin (Westminster Üniversitesi) katıldı.

Açılış konuşmasında Cumhuriyet öncesi Alevi inancının tanınmadığına vurgu yaparak, Cumhuriyetle birlikte Alevi çalışmaları adı altında Alevileri asimile edilmeye çalışıldığı belirtildi. Lord bu çalışmaların özellikle 1960 yıllarında askeriye içinde dahada yoğunlaştığını söyledi.

Daha sonra konuşan  gazeteci Fuat Ateş Arap Alevilerine yönelik yaptığı çalışmaları aktardı.

İngiltere Alevi Federasyonu’ndan İsrafil Erbil ve Alkan Karaçam ise Britanya’daki Alevi çalışmaları hakkında bilgi verdi.

AABK Başkanı Hüseyin Mat Avrupa’daki Alevi çalışmalarını anlattı.

Westminster Üniversitesi’nden Ümit Çetin  ise Britanya’da yaşayan Alevilerin sosyo-kültürel yapısı hakkında bilgi verdi. Alevilik derslerine ve müfredata yönelik aktarımlarda bulundu.

Galler Prensliği İlkokulu Julia E. Clarke  Alevilik dersleri müfredatını ve çocukların Alevi derslerine yönelik ilgisini anlattı.

Çalıştayda Şükrü Yıldız ve Kumru Berfin Emre Çetin Alevi yayıncılığı ile ilgili deneyim ve bilgilerini aktardı.

Çalıştay şu şekilde özetleniyor:

2011 Arap ayaklanmalarından bu yana yükselen etnik-dinsel çatışmalar, dini çoğulculuk ve ulus-devlet çerçevesini zorluyor. Yoğunlaşan kutuplaşma, artan mezhepçi politikalar ve savaşın katalize ettiği demografik değişimler nedeniyle, Ortadoğu bölgesi, baskın (ve sayısal) “çoğunluklardan” ayrılan ve (din veya başka görece farklılıklardan dolayı) “azınlık” olarak algılanan topluluklar için daha zor bir alan haline gelmiştir. Bu tür topluluklar, gittikçe artan zulüm, ayrımcılık ve şiddet içeren, milli-devlet inşa sürecine benzer yeni bir azınlıklaştırma süreci yaşıyorlar ve vatandaşlıkların daha eşitsiz olduğu duygusu pekişiyor.

Bu çerçevede, bir gün sürecek olan bu çalıştay, ulus-ötesi bir siyasal örgütlenme olarak Alevi hareketinin, bugününü ve geleceğini, hem mevcut zorlukları, hem de ulusal ve uluslararası örgütlenmesi ve siyasetini, ve daha geniş anlamda devam etmekte olan bölgedeki dönüşümün etkilerini anlamaya çalışacak.

Elif TABAK/LONDRA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak