PİRHA- Ankara başta olmak üzere İzmir, Diyarbakır ve Adana’da sağlık örgütleri, yıpranma payı hakları için mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.
Aralarında Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Türk Psikologlar Derneği’nin (TPD) de aralarında bulunduğu sekiz sağlık örgütü, 3 Ağustos’ta 663 sayılı kararname ile torba yasada yer alan fiili hizmet süresi zammına (yıpranma payı), sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamını kapsamadığı haliyle yürürlüğe girmesine karşı çıkıyor.
SES Genel Merkezi’nde yapılan ortak açıklamayı okuyan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, bugünden itibaren imza kampanyası başlatacaklarını ve Ekim ayı sonunda çeşitli etkinlikler ile sonlandıracaklarını duyurdu. Erden, “Taleplerini sıralayarak hakkımız olanı alana kadar kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz”dedi.
DÜZENLEME TÜM SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ KAPSAMIYOR
Düzenlemenin sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamının kapsanmadığını belirten SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, iş kolu olarak, ağır ve yıpratıcı işlerde çalıştıklarını ifade etti.
Erden, “İş kolumuz ağır ve tehlikeli iş kapsamında sayılıyor olmakla birlikte bırakalım tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini kapsayacak ve hakkaniyetli bir fiili hizmet süresi zammının kanunlaştırılmasını, iktidarların şimdiye kadarki tavrı var olan kırıntıları bile tırpanlamak yönünde olmuştur”dedi.
HAKLAR GASP EDİLİYOR
Çalışma ortamlarının fiziksel, kimyasal, biyolojik, psiko-sosyal ve ergonomik pek çok tehlike barındığını söyleyen Erden, “Siyasi iktidar tarafından her 14 Mart’ta fiili hizmet tazminatının verileceği vadedilmiş, her seçim döneminde vaatler tekrarlanmış, gazetelerde-medyada müjde üstüne müjde yayınlanmış, ancak hiçbir şekilde somut adım atılmamıştır.
Torba yasa kanununda yer alan maddeye göre insan sağlığıyla ilgili işlerde çalışanlara yıllık 60 gün olmak üzere yıpranma payının düzenlenmesinde taleplerinin torbaya sığmadığını belirten Erden, “Yapılan düzenleme sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamını kapsamamaktadır; geçmiş çalışma yıllarını kapsamamaktadır, özelde çalışanları kapsamamaktadır, fiili çalışma şartına bağlanmıştır, yıllık izinlerimiz, hafta sonu tatillerimiz, dinlenme hakkımız gasp edilmektedir. Yani taleplerimiz karşılanmamıştır”diye konuştu.
TALEPLER
Bugün itibariyle ve Ekim ayı sonuna kadar devam edecek imza kampanyası başlattıklarını söyleyen Erden, yasanın yapımı sürecinde fikirlerinin sorulmadığını belirterek, “Sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçilerin dahil edilmesi. Geçmiş çalışma yıllarının kapsanması. Fiili çalışma süresi şartını kaldıran, yeni bir yasal düzenlemenin yapılması” olan üç temel taleplerini sıraladı.
Erden, “Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri geçmişten bugüne mücadelemizi sürdürdük, hakkımız olanı alana kadar da kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. (PİRHA/ANKARA)
Yoruma kapalı.