PİRHA – Geçmişten günümüze Alevi toplumu kendi aralarında yaşadıkları küslükleri dargınlıkları devlet hukuk ve yasası ile değil de kendi cemlerinde erkanlarında ‘Dara’ durarak çözümlüyor, toplumsal huzur ve barışı sağlıyorlar. İstanbul’da PSAKD’ye bağlı Kadıköy Cemevi’nde Alevi yurttaşlara ‘Dar’ı sorduk.
Geçmişten günümüze Alevi toplumu kendi aralarında yaşadıkları küslükleri, dargınlıkları devlet hukuku ve yasası ile değil de kendi cemlerinde, erkanlarında ‘Dara’ durarak çözümlemiş toplumsal huzur ve barışı sağlamışlardır. Alevi inancının önemli bir rütüeli olan, aynı zamanda kendi iç mahkemeleri olan ‘Darı’ İstanbul Kadıköy Cemevi’nde Alevi yurttaşlara sorduk.
“DARA DURMAK BİR NEVİ MAHKEMEDİR”
Toplumda dara durduğunda yapılanların yalansız, hilesiz bir şekilde anlatılması gerektiğini belirten Alevi yurttaşlar, “Dara durmak bir nevi mahkemedir. Aleviler suç saydıkları, kendi içlerinde, kendi toplumlarındaki davranışlarını kontrol eden bir mekanizmadır. Aynı zamanda sorunların dinlendiği, çözümlerin bulunduğu bir Alevi inancı rütüelidir” ifadelerini kullandılar.
“CEME GİRDİĞİMİZDE ÖZÜMÜZÜ DARA ÇEKMELİYİZ”
Dara durmanın kendi özünü dara çekmek olduğunu dile getiren Alevi yurttaşlar, “Kişilerin yanlışlarını hatalarını görüp bildirmektir. İnsanın kendi içindeki iyilikleri, güzellikleri, açığa çıkarması ve kötü düşüncelerden insanın insana zarar vereceği duygulardan arınmasıdır. Bugün bir ceme girdiğimizde özümüzü dara çekip öyle girmeliyiz” diye konuştular.
“TOPLUMU AYAKTA TUTAN DARDIR”
Alevi yurttaşlar, “Evde, işte, hayatın her alanında hakkı vicdanında aramak ve hakkı vicdanında ararken de eline, beline, diline hakim olabilmektir. Şekli ibadetler vardır ama şeriat kapısında kalır. İnsani kamil olmak için her an her zaman vicdanında hakkı görüp özünü dara çekmek gerekiyor. Çünkü toplumu ayakta tutan dardır. Kendi mahkemelerini kendi sorgusunu, kendi sualini ve kendi öz gücünü oluşturan bir toplumun tam orta noktasıdır. Çünkü Alevi toplumu darla vardır. Alevi toplumu kendini var etmesi için önce darını var etmesi gerekiyor. Darını var edebilmesi için de toplumun yeniden o bilince ulaşması gerekiyor. Çünkü kendi mahkemelerinde sorgu sual dışında hiçbir yere gitmeyen bir toplum bugün mahkeme kapılarına götürülüyor. Aslında çözümü başka yerde arıyor. Bu nedenle biz Alevilerin artık kendi özümüze dönmemiz lazım. Kendi özümüze derken süsten, eşyadan, sayısal bir oruçtan, yapılan cemde eğilip kalkmadan ve dinlenen deyişlerden, nefeslerden bahsetmiyorum. Kendi özgürlüğü ile kendi varlığı ile olmasıdır. Eğer bir mahkemesi var ise kendi mahkemesini kendisi kursun kendi pirinin divanında bunu yapsın. Ancak biz bunlardan vazgeçmişiz. Bunları yeniden var etmeliyiz” şeklinde konuştular.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.