PİRHA- Dersim’de 1994 yılında köy yakmaları ile yaşanan büyük göçlerden 31 yıl sonra köye dönüş yapan Şükrü Arı, herkesi toprağına, doğasına, mezarına sahip çıkmaya çağırdı.
Cumhuriyet tarihinin katliamlarından 1938 Dersim soykırımı ile başlayan silsile, 1994’te köy yakmalar ile devam etti. Köy yakmaların başlaması ile birlikte bölgede büyük göç yaşandı. Günümüzde ise baraj yapımı ve orman yangınlarıyla bölge insansızlaştırılıyor, Dersim halkının kutsalları, ziyaretgahları ve tarihi yakıp, yıkıp sular altında bırakılıyor.
Dersim’in Pülümür İlçesi’ne bağlı 16 mezrası bulunan Altun Hüseyin Köyü 1994 yıllında yaşanan köy yakmaları sonucunda büyük göç verdi. Büyük şehirlere göç edenler köylerine duydukları özlem, kutsallarına sahip çıkmak ve yaşamlarını doğup büyüdükleri topraklarda sürdürmek için tekrar köylerine geri dönme yolunu tuttu. Bunlardan biri de 69 yaşındaki Şükrü Arı. Dört aydır köye kurduğu çadırda yaşıyor. Köyde temellini attığı evi bitirmeyi hedefleyen Arı, köyün yollarını da 7 bin lira vererek yaptı. Arı, PİRHA‘ya neden köye dönüş yaptığını anlattı.
31 yıldır köyün boş olduğunu kaydeden Arı, bu yıl köye dönüş yapıp ev yapmış. Arı, insanların köye tekrar dönüş yapması, ev yapmaları için öncülük de ediyor.
İnsanları korku politikasıyla yıldırmaya çalıştıklarını kaydeden Arı, “İnsanları ‘terör var, güvenlik ve ayı var’ diye insanları korkutup, kandırıyorlar” dedi.
“KÖYLERE GERİ DÖNÜŞLER ENGELLENİYOR”
İki aydır köyde çadır kurup kalan Arı, köyde ev yapımı için inşaata başlamış.
Arı, halka köylerine sahip çıkma çağrısında bulundu:
“Buraya gelip mezarlarına, ziyaretlerine, toprağına sahip çıksınlar. Korku kimseyi ileri götürmez, korkuyla köye geri dönüşleri engellemeye çalışıyorlar. Diğer taraflarda herkesin köyleri dolu. Sadece Pülümür tarafındaki köyler boş. Bizim topraklarımız verimli, güzel, suyumuz ve havamız güzel. Her çeşit bitki köyümüzde bulunuyor. Hastalığa bire bir bitkiler bunlar.”
Köyün yollarını 7 bin 500 TL vererek kendi yapan Şükrü Arı, “Çok zorluk çekiyoruz. Elektrik ve yol bize lazım. Onlar olursa bizler memleketimize geri döneriz. Hep beraber toplanıp müracaatlarımızı yaparsak bir şeyler yapabiliriz” dedi.
“KÖYDE İNSAN GENÇLEŞİYOR”
Evlerini bu yıl bitirmeyi hedefleyen Arı, “Evim olursa 11 aya kadar burada kalırım. Burada şekerim 170’den 105’e düşmüş. Tansiyon ve diğer ilaçlarımı burada kullanmıyorum. Hava ve su burada ilaç gibi. Burada insan gençleşiyor” ifadelerini kullandı.
Arı, son olarak köylülerine köye geri dönüş çağrısında bulunarak, “Rica ediyorum, herkes köylerine sahip çıksın. Herkes toprağına sahip çıksın. Bu toprak bize 50 yıldan sonra yine lazım olacak. İstanbul’da biz boğulup kalıyoruz. Orada hava alamıyorlar.” dedi.
“BURADA NE YOL NE DE ELEKTRİK VAR”
İnşaatta çalışan yurttaş ise doğayı canlandırmak istediklerini belirterek şunları söyledi: Burada ne yol ne de elektrik var. Yemek bile yiyemiyoruz. Elektrik olmadığı için et ve yiyecek getiremiyoruz. Sadece çökelek, ekmek, zeytin yiyerek inşaat yapıyoruz. Devletten buraya elektrik getirmelerini istiyoruz. Köylülerin buraya gelmesini, topraklarına sahip çıkmalarını istiyoruz. Korkulacak hiçbir şey yok.”
Ali ŞEKER – DERSİM
Yoruma kapalı.