Alevi Haber Ajansi

‘Ucuz etle kar etmeye çalışan hükümet halkın sağlığını tehlikeye atıyor’

PİRHA- Son günlerde Brezilya’dan ithal edilen büyükbaş hayvanlarda şarbon çıkmasına ve birçok kişinin şarbon teşhisiyle hastanede tedaviye alınmasına ilişkin Tarım Orkam-Sen Tarım Ormancılık Hizmet Kolu Emekçiler Sendikası Genel Merkezi konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt, “Tüm uyarılara ve yaşanan skandallara rağmen hükümetin yanlış politikasındaki ısrarı sonucu hayvancılık sektörü bitme noktasına getirilmiş, ülke ithalata mahkum edilmiştir” dedi. 

Brezilya’dan ithal edilen büyükbaş hayvanlarda görülen ve şarbon çıkma vakası ile ilgili Tarım Orkam-Sen Tarım Ormancılık Hizmet Kolu Emekçiler Sendikası Genel Merkezi şarbon vakasına neden olan sorunlar üzerine basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını merkez yürütme kurulu adına Genel Başkan Hamit Kurt yaptı.

Sorunların üzeri kapatılamayacak kadar ciddi ve büyük olduğuna dikkat çeken Kurt şunları ifade etti:

“Tüm uyarılara ve yaşanan skandallara rağmen hükümetin yanlış politikasındaki ısrarı sonucu hayvancılık sektörü bitme noktasına getirilmiş, ülke ithalata mahkum edilmiştir. Vergisi sıfırlanan tarımsal ürünler, damızlık hayvan ithalatı ya da ucuza et alımı hâlihazırda hiçbir sorunu çözmemiştir. Çiftçiler üretimden çekilmekte, gübre, yem ve mazot fiyatları başta olmak üzere artan girdi fiyatları bu süreci hızlandırmaktadır. Besiciler iflasın eşiğinde bir, bir kapanırken, ucuz etle kar etmeye çalışan hükümet halk sağlığını da tehlikeye atmaya başlamıştır.”

“GIDA DENETİMİ KENDİ KADERİNE BIRAKILDI”

“İthalat politikası yerli üreticiye darbe vururken diğer yandan daha önce deli dana hastalığında olduğu gibi ülkeye hastalıklı hayvanların girişine sebep olmaktadır. Son günlerde Brezilya’dan ithal edilen büyükbaş hayvanlarda şarbon çıkma vakası da bu politikanın geldiği trajik durumun bir sonucudur” diyen Kurt şunları kaydetti:

“Et ve Süt Kurumu, ‘Endişelenecek bir durum yok’ demesine rağmen birçok noktada karantina ilan edildi. Ankara’nın ardından İstanbul, İzmir ve Sivas’ da da şarbon vakasına rastlandı. Şarbon hastalığı insanda deri, sindirim ve solunum formuyla seyreden öldürücü, son derece bulaşıcı ve riskli bir hastalıktır. Halkın güvenerek marketlerden aldığı etlerde bulaşıcı hastalıkların olma ihtimali halk sağlığını ciddi tehdit altına alması demektir.”

Kurt, “Hayvanların düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçtiği, aşılama hizmetlerinin periyodik olarak yapıldığı ülkelerde şarbon hastalığı çok ender rastlanan bir hastalıktır. İyi işleyen bir kamusal gıda güvenliği sistemi ile tehlike oluşturan etkenler kontrol edilebilir ancak bu sistemin de artık zaaf içinde olduğu ortadadır. Bu sistemin altyapısını oluşturabilecek kamu kurumları ise ya özelleştirilerek ya da kapatılarak tasfiye edilmiş, gıda denetimi kendi kaderine bırakılmıştır” diye konuştu.

“SORUNLAR ACİL DEĞERLENDİRİLMELİ”

“Yaşananlar da göstermektedir ki bu skandallar büyüyerek devam edecektir. Dolayısıyla, hükümet daha büyük felaketlere yol açmadan, denetlenmesi sorun olan canlı hayvan ithalatını sonlandırmalı, yerli üreticiyi ayağa kaldıracak önlemler almalıdır. Bununla birlikte kamusal gıda güvenliği sisteminin zafiyeti ortadadır. Kar etmeyi değil halk sağlığını ön plana alan politikalar hayata geçirilerek güçlü bir gıda denetim sistemi oluşturulmalıdır” diyen Tarım Orkam-Sen Genel Başkan Hamit Kurt son olarak şunları ifade etti:

“Bakanlığın alanda faaliyet yürüten odalar, birlikler, sendikalar, meslek örgütleri başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ile birlikte sorunları acilen değerlendirerek başta yerli üretimin artırılmasına dair önlemler olmak üzere, sorunları acilen değerlendirmeli ve çözüm önerilerini hayata geçirmelidir.”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak