Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılan gazetecilerin yargılandığı dava ertelendi.
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan 13 gazetecinin “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması 10 Ekim’e ertelendi.
“Örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılanan 13 gazetecinin sekizinci duruşması Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıkların katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Geçtiğimiz duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı Ercan Gümüş, Hüseyin Aykol’un zincirleme şekilde örgüt propagandası yaptığını iddia ederek 13 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti. Savcı Gümüş, kampanyaya katılan DİSK Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren, Evrensel yazarları İhsan Çaralan ve Fehim Işık, gazeteciler Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Öncü Akgül, Hüseyin Aykol, Ömer Ağın, Dilşah Kocakaya, Mehmet Şirin Taşdemir, Veysel Kemer ve Yüksel Oğuz’un da 7 buçuk yıla kadar cezalandırılmalarını talep etmişti.
“DOSYADA ANAYASAYA AYKIRILIK SÖZ KONUSU”
Hüseyin Aykol ve Fehim Işık’ın avukatı Özcan Kılıç söz alarak, Aykol ve Işık’ın eser sahibi gibi sorumlu tutulmasının hukuken ve usulen mütalaa ile çakıştığını söyledi. Işık’ın yalnızca 1 günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığına dikkat çeken Kılıç, suç tarihi itibariyle genel yayın yönetmeninin kim olduğu hususunun Basın Savcılığından sorulmasını istedi. “Taleplerimiz araştırıldıktan sonra karar verilmesinin usul ve yasaya uygun olacağını düşünüyoruz” diyen Kılıç, Celalettin Can yönünden de esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talep etti. Yazarımız İhsan Çaralan’ın avukatı Devrim Avcı, Çaralan’ın sorumlu müdürün bağlı olduğu amir sıfatıyla yargılandığını hatırlatarak, sorumlu müdürün bağlı olduğu amirin belirlenmesi için Basın Savcılığına yazı yazılmasını talep etti. Avcı, Çaralan’ın sorumlu müdürün bağlı olduğu amir sıfatıyla yargılanmasının cezaların şahsiliği ilkesinin ihlali olduğunu belirterek Anayasa’ya aykırılık itirazında bulundu. Celal Başlangıç’ın avukatı Fikret İlkiz de, cezaların şahsiliği ilkesi gereğince Anayasaya aykırılık itirazında bulundu. İlkiz, dosyanın Anayasaya aykırı olduğundan iptalini istedi. Örgüt propagandası suçunun unsurlarının oluşmadığına dikkat çeken İlkiz, beraat talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme, avukatların Anayasaya aykırılık itirazlarını kovuşturmanın geldiği aşama ve dosya içeriğini dikkate alarak reddetti. Mahkeme esas hakkındaki savunmaların hazırlanması için bir sonraki duruşmayı 10 Ekim’e erteledi.
Yoruma kapalı.