Alevi Haber Ajansi

Öğrencilere, tercihte İmam Hatip zorunluluğuna Eğitim-Sen’den tepki-VİDEO

PİRHA- Yerel yerleştirme tercihi yapan bir öğrenci en fazla 3 tane Anadolu Lisesi tercihi yapabilecek, diğer 2 tercihini ya Meslek Lisesi ya da İmam Hatip Lisesi noktasında kullanmak zorunda. Bu duruma tepki gösteren Eğitim- Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Sağdıç, öğrencilerin velilerinin istekleri dışında istemedikleri okullara da yerleşebileceklerini söyledi. Sağdıç, bakanlığa, akademik eğitim alan okulların kontenjanlarını artırması çağrısında bulundu. 

Tercihlerde İmam Hatip Lisesi’nin zorunlu olmasına ve LGS’de derecelik alan ilk 120 bine giren öğrencilerin de İmam Hatip Lisesi ve Meslek Lisesi tercihi yapmalarının zorunlu olduğuna değinen Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç, İmam Hatip Lisesi tercihi yapmayan öğrencilerin durumu ile ilgili gelişmeleri PİRHA’ya değerlendirdi.

Sağdıç, “Geçtiğimiz günlerde M.E.B, orta öğretime geçiş ve yerleştirme kılavuzunu açıkladı. Bu kılavuzun açıklanması ile birlikte aslında bu yeni sistemin ne kadar karışık, veliler ve öğrenciler tarafından ne kadar anlaşılmaz ve öğrencilerin ilgilerine, yeteneklerine göre onları orta öğretim kurumlarına yönlendirmediği de ortaya çıktı.

Aslında bu sistem tartışılmaya başladığı andan itibaren bu sistemin sadece özel okullara ve özellikle AKP’nin kendi siyasal ve ideolojik hedefleri doğrultusunda açtığı çoğalttığı, imam hatiplere öğrenci yönlendirmeye dayalı olduğunu söylemiştik. Bunu M.E.B’nin çeşitli açıklamalarından ve bu konuyla ilgili ortaya koyduğu dokümanlar üzerinden de ifade etmiştik.

“SAĞLIKLI TERCİH NASIL YAPILACAK?”

Tabii velilerin kafasını karıştıran sorular var. Bizde incelediğimizde gerçekten bir eğitimci değilseniz eğer sistemle ilgili değilseniz, baştan beri fark etmemişseniz karma karışık bir sistem ve karma karışık bir sistem üzerinden veliler sağlıklı, öğrenciler sağlıklı tercih nasıl yapabilecek bu önemli bir soru olarak önümüzde duruyor.
Şimdi bu sisteme göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı bu yerleştirme kılavuzu ve tercih kılavuzuna göre öğrenciler en fazla 5 tercih yapabilecekler. Biliyorsunuz M.E.B okulları nitelikli ve niteliksiz diye ayırmıştı. Toplamda Türkiye genelinde 1367 okul belirlemişlerdi, bunlara nitelikli okul demişlerdi. Bunlara sınavla öğrenci alacaklardı. Sınavla öğrenci alınan okullara gidecek öğrenci sayısı da toplam sınava giren öğrenci sayısının %10’u kadar olacaktı.

1 milyon 200 bin öğrenciden 120 bine yakın öğrenci bu sınavla okullara yerleşecekti. Bu okulların da niteliğine baktığımızda 620 tanesi fen lisesi, Anadolu ve Sosyal Bilimler Lisesi, 747 tanesi Meslek Lisesi ve İmam Hatip Lisesi.

Bu okulların kontenjanlarına baktığımızda 78 bin 480 öğrenci fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve Anadolu lisesine sınavla girebilecek. 48 bin 056 öğrenci de Meslek Lisesine ya da İmam Hatip Lisesi’ne sınavla girebilecek.

VELİLERİN KAFASI KARIŞIK

Tabi sınav puanları yüzdelik dilimleri açıklanmaya başlandı. Velilerin kafasını karıştıran sorularda bu kılavuzla beraberde çoğaldı.

Şimdi bu yeni yerleştirme nasıl olacak? Önce her öğrenci için mutlaka yerel yerleştirme tercihi yapılabilecek. Bu yerel yerleştirme tercihleri yapılmazsa eğer sınavla öğrenci alan okullar, okul tercihi ve pansiyonlu okul tercihini öğrenciler yapamayacaklar.

YEREL YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

Yerel yerleştirmede en fazla 5 tercihte bulunabilecekler. Bir okul türünden en fazla 3 tercihte bulunabilecekler. Kayıt alanında en fazla 3 tercihte bulunabilecekler. Diğer tercihlerini komşu kayıt alanı ve öteki kayıt alanı dedikleri okullardan yapabilecek.

PANSİYONLU OKULLARIN ÇOĞUNLUĞU İMAM HATİP LİSELERİ

Yerel yerleştirme tercihi yapan bir öğrenci en fazla 3 tane Anadolu Lisesi tercihi yapabilecek, diğer 2 tercihini ya Meslek Lisesi ya da İmam Hatip Lisesi noktasında kullanmak zorunda. Bu yapıldıktan sonra ancak merkezi sınavla öğrenci alan okulları tercihte bulunabilecekler.
Burada en fazla 5 tercih yapabilecek. Ayrıca isterse pansiyonlu okulları tercih etmesi durumunda 5 tercih daha yapabilecek. Pansiyonlu okulların ezici bir çoğunluğu İmam Hatip Lisesi bunu belirtmekte yarar var. Burada bile imam hatip liselerine bir yönlendirme söz konusu.”

“ÖĞRENCİLERİ VELİLERİN İSTEĞİ DIŞINDA OKULLARA YERLEŞTİRİLECEKLER”

1 milyon 200 bin öğrenciden 120 bin öğrencinin sınavla öğrenci alan okullara yerleşeceğini söyleyen Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç, sistemi anlatmaya şöyle devam etti:

“Geriye kalan 1 milyon fazla öğrenci yerel yerleştirme ile okullara yerleşecekler. Süreçle 4 tane tercih ve nakil görevi belirlemişler. Bu süreç zarfında da hiçbir okula yerleşemeyenler öğrencilerin 14-18 tarihlerinde il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde bu alana yönelik olarak oluşacak komisyonlar öğrencilerin tercihlerini almadan kendileri boş kontenjanlara yerleştirilecek. Yani o 4 tercih ve nakil görevinde yerleşemeyen öğrenciyi bir İmam Hatip Lisesi’ne gönderilebilecek, Meslek Lisesi’ne gönderilebilecek. Burada olan şu: Öğrencilerin velilerinin istekleri dışında öğrenciler istemedikleri okullara da yerleşebilecekler.

EĞER VELİLER VE ÖĞRENCİLER İSTEMEZSE NE OLUR?

Özel okullara tercih etmek durumunda kalacaklar. M.E.B getirdiği sistemle özel okulların öğrenci sayısını artırmıştır. Özel okullara giden öğrenci sayısında mutlak bir artış olacaktır. Tabii bu velilerin cebini yakacaktır. Özel okullara buradan bir kaynak aktarımı söz konusudur.

İkincisi, imam hatiplere de üniversite sınavlarında 12.8 olan başarıyla biraz daha zeki olan öğrencilerin, biraz başarılı öğrencilerin gitmesini teşvik ederek, zorunlu kılarak İmam Hatip Liseleri’nin durumunu yükseltmek gibi bir durum söz konusudur. Bir de şu var: İmam hatiplerde önemli oranda bir boşluk söz konusu normal Anadolu Liseleri’nde, Fen Liseleri’nde ve Sosyal Bilimler Liseleri’nde % 100’e yakın bir doluluk söz konusu iken, imam hatiplerde %65’lik gibi bir boşluk söz konuydu. Bu boşluğu da bu sistemle doldurma hedefi var Milli Eğitim Bakanlığı’nın.”

Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç, Eğitim- Sen olarak özellikle velilere hiçbir koşulda kendi öğrencilerini istemedikleri okullara göndermemeleri çağrısında bulundu.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Sağdıç, Milli Eğitim Bakanlığı’na şu çağrıda bulundu:

“Sizin ortaya koyduğunuz bu sistemle öğrenciler kendi ilgi ve yeteneklerine göre yerleşmeyecek, zorunluluklar üzerinden yerleşecek. Bundan vazgeçin daha çok tercihte bulunan Anadolu Liseleri, Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri’nin kontenjanlarını artırın. Her öğrenci kendi istediği okula gidebilsin, her veli öğrencisini istediği okula gönderebilsin. Sizin bu ortaya koyduğunuz sistem velileri ve öğrencileri zorunlu kılıyor bazı şeylere. Eğitimde de zorunluluğun yeri yoktur. O açıdan bir an önce yeni bir tartışma başlatmalı ve bu akademik eğitim alan okulların kontenjanlarını bütün olanaklar zorlanarak artırılmalı ve öğrenciler akademik eğitime yönlendirilmelidir.

Cebrail ARSLAN/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak