PİRHA – Fıstık üreticileri artan fıstık fiyatlarına ve fıstığın dışarıdan ithal edilmesine tepkili. Antep’te fıstık üreten Nadir Keskin, “Fıstığı dışarıda ithal etmeleri bizi çok olumsuz etkiler. Son 2 yıldır Antep’te fıstık üreticileri iklim koşullarından dolayı fıstık üretemiyor. Piyasada var olan fıstık ürünleri de tüccarların elinde yer almaktadır. Fıtıkta kazanan üretici değil tüccar oluyor ” dedi.
Fıstık fiyatlarının artması sonucu iktidarın fıstığı dışarıdan ithal edeceğiz açıklaması, fıstık üreticilerinin tepkisine yol açtı. Antep Yavuzeli ilçesine bağlı Yukarıkayabaşı Köyü’nde fıstık üreten Nadir Keskin konuya ilişkin Pir Haber Ajansı’na konuştu.
“20 YIL ÜRÜN ALAMIYORUZ”
“Fıstık bahçelerimiz 35 yıllık bir emeğin karşılığıdır” diyen Keskin, “Fıstık ektiğinizde 20 yıl ürün alamıyorsunuz. Hiçbir karşılık almadan 20 yıl emek veriyoruz fıstık bahçelerine. İktidarın yaptığı açıklama emeklerimizin hiçe sayılması demektir” diye konuştu.
“FISTIK ÜRETİCİLERİNE DEVLET DESTEĞİ YOK”
Fıstıklar genelde 2 yılda bir ürün verir. Bu yıl normal hasılatın olduğu bir yıl. Eğer bir dolu ve afet olmazsa 9. ayda hasatı toplayacağız. Fıstık üreticisi olarak biz halimizden memnun değiliz. Fıstık üreticilerine devlet desteği yok. Topladığımız fıstıkları götürüp ucuza tüccarlara vermek zorunda kalıyoruz. Çiftçiler zaten borçlu olduğu için fıstığı saklayıp daha iyi bir fiyata satması mümkün değil. Bu nedenle kazanan hep aradaki tüccarlar oluyor. Bizler devletin bu hususta fıstık üreticilerine destek olmasını ve pazarda bizi tüccarlara mecbur bırakmamasını, diğer ürünlerde olduğu gibi taban fiyat uygulanmasını istiyoruz” diyen Keskin şöyle devam etti:
“Son yıllarda iklimler de değiştiği için gübreleme ve ilave sulama gibi ekstra bakım yapmak zorunda kalıyoruz. Bu su kanallarını devlet yapmadığı için bizler kendi imkanlarımız ile açtığımız artezyen kuyular ile yapıyoruz. Tüm bunlar bize ekonomik zorluk yaratıyor. Devlet desteği bize hiç olmuyor. Sadece mazot gübre desteği adı altında bize küçük bir yardım veriliyor. Fıstık bu bölgenin ana geçim kaynağıdır. Bu nedenle mazotta, gübrelemede ve sulama konusunda devletin fıstık üreticilerine destek olması gerekiyor.”
“FISTIKTA KAZANAN TÜCCAR OLUYOR”
İktidarın fıstığı dışardan ithal edeceğiz açıklamasına tepki gösteren Keskin şunları ifade etti:
“Fıstığı dışarda ithal etmeleri bizi çok olumsuz etkiler. Son 2 yıldır Antep’te fıstık üreticileri iklim koşullarından dolayı fıstık üretemiyor. Piyasada var olan fıstık ürünleri de tüccarların elinde yer almaktadır. Bizde 25 TL’ye alınan fıstık tüccarlar tarafından 40 TL’ye satılmaktadır. Fıstıkta kazanan üretici değil tüccar oluyor. Bakanın yaptığı açıklama bir talihsizliktir. Çünkü fıstık üretimi zahmetli bir iştir. Bugün 40 TL’ye biz satsak bile çok cüzzi miktarda bir karımız oluyor. Geri kalan masrafa gidiyor. Dışarıda algılandığı kadar çok kazanmıyoruz. Ve fıstık üreticisi olarak mağduruz.”
“FISTIK ÜRETİCİLERİNE TABAN FİYAT UYGULANMALIDIR”
Fıstık üreticisi Nadir Keskin son olarak şu çağrıda bulundu:
“Yetkililer, diğer ürünlerde olduğu gibi fıstık üreticilerine de sulama, mazot gibi konularda daha fazla destek olmalıdır.. Ayrıca fıstık üreticileri artık kooparitifleştirilmeli ve taban fiyat uygulaması uygulanmalıdır. Çünkü hasat dönemi tüccarın verdiği fiyata mecbur kalıyoruz. Onlar da kendi belirledikleri fiyatlar ile ürünlerimizi bizden ucuz bir şekilde alıyor. Büyük kazancı fıstık tüccarları sağlıyor.” (ANTEP/PİRHA)
Yoruma kapalı.