PİRHA – HBVAKV Okmeydanı Cemevi’nde 14 yıldır bağlama hocalığı yapan Ali Öztürk, cemevinde bağlama kursuna ilginin fazla olduğunu belirterek, “İnsanlar kendi kültürünü öğrenmek için önce bağlamayı seçiyor” diyor.
İstanbul’da bulunan Okmeydanı Cemevi’nde yıllardır bağlama kursu devam ediyor. Cemevinde bulunan bağlama kursu odasının kapısına geldiğimizde hep bir ağızdan ‘Gül yüzlü sevdiğim’ türküsüyle karşılaşıyoruz.
Kursa gelen öğrencilerin yaşları 20 ile 55 arasında değişiyor. Toplamda yirmi öğrenciye ders veren bağlama hocası Ali Öztürk ile kursa dair konuştuk. Sivas İmranlı Ali Öztürk, 2004 yılından beri Okmeydanı Cemevi’nde bağlama dersi veriyor.
“CEMEVİNDE ÇALIP SÖYLEME KÜLTÜRÜNÜ SÜRDÜRÜYORUZ”
Cemevinde bağlama kursuna ilginin yoğun olduğunu söyleyen Öztük, her dönem kayıtları Eylül-Ekim gibi başladığını belirtiyor. Kurs başlangıcında yaklaşık 80, 90 kayıt yaptıranların olduğunu belirten Öztürk, kurslar başladığında sayıların düştüğünü belirtiyor.
Üç grup altında öğrencilerin olduğunu kaydeden Ali Öztürk, cemevinde çalıp söyleme geleneğini sürdürmeye çalıştıklarını vurguluyor. Öztürk, yaklaşık dokuz ay süren kursta öğrencilerin bağlamayı çalmaya başladıklarını belirterek şunları söylüyor:
“İki türküyü birbirine bağlayarak çalıp söylemeye çalıştık. Tabi ki hatalarımız oluyor daha yolun başındayız, hala acemiliğimiz devam ediyor. Bunun oturması tabi ki zaman alıyor. Kolay değil. Çok zaman alıyor hem de. Ama arkadaşlar özveriyle çalışıyorlar. Umarım ileriye dönük daha güzel çalışmalar yapacağız.”
“İNSANLAR KENDİ KÜLTÜRÜNÜ ÖĞRENMEYE BAĞLAMAYLA BAŞLIYOR”
Okmeydanı Cemevi’nde bağlama kursunun yanı sıra semah kursunun da olduğunu belirten Ali Öztürk, bağlama kursuna talebin fazla olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bağlamaya daha çok talep oluyor. Yani semaha da oluyor ama bağlamaya biraz daha fazla. Yani insanlar tabi ki kendi kültürünü öğrenmek için önce bağlamayı seçiyor. Bağlamayla başlıyor. Bağlamayla başladığı zaman da zaten gerçekten kültürünün birçok ögesini öğrenmiş oluyorlar.”
Bağlamanın Alevi kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Öztürk,”Bağlamayı Alevi kültüründen çekip çıkardığınız zaman geriye çok bir şey kalmaz. Cem erkanlarında zaten bağlama olmazsa olmazımızdır. Bizim kültürümüzde bağlamasız cem düşünülemez” dedi. Öztürk, bağlama kursuna gelen kimi öğrencilerin ise cemevinde zakirlik yaptığını söylüyor.
“BAĞLAMA KURSUNA İLGİ TEKNOLOJİK GELİŞMELERDEN DOLAYI ZAYIF”
Bağlama kursuna gençlerin ilgisinin teknolojinin gelişmesinden dolayı azaldığını söyleyen Ali Öztürk, Okmeydanı bölgesinde devletin baskısının olduğunu belirterek, çoğu zaman gaz kokusu altında ders yaptıklarını ve çıkışlarda zaman zaman gaza maruz kaldıklarını söyledi.
“KÜLTÜRÜNÜZE SAHİP ÇIKIN”
14 yıllık bağlama hocası Ali Öztürk, son olarak gençlere şu çağrıda bulundu:
“Öncelikle gençliğe şunu söylemek isterim: Kendi kültürlerine sahip çıksınlar. Mümkün olduğunca boş bırakmasınlar. Bağlamayı öğrensinler. Kendi kültürlerini öğrenmek için buraya gelsinler. Sadece bağlamaya değil cemlere katılmaları bile yeterlidir bence. Cemlere talep artması lazım. Burada sadece muharrem ayında ve Hızır orucunun olduğu dönemlerde yoğunluk oluyor. Sonra azalıyor. Kitle artık gelmemeye başlıyor. Bu bence acı bir durum. Sadece Muharrem ayında ve Hızır orucunun olduğu dönemlerde değil de her zaman buraya sürekli gelmelerini tavsiye ediyorum.” (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.