Dersim’i bölüp parçalayan Konaktepe HES projelerinin yürütmesinin durdurulmasını sağlayan sivil toplum örgütleri, kararla projenin hukuksuzluğunun bir kez daha kanıtlandığına dikkat çekti. STÖ’ler, Munzur Vadisi’nin korunmasının anayasal zorunluluk olduğunu belirtti.
Tunceli Barosu, Munzur Vadisi’nde yapımı planlanan Konaktepe 1 ve 2 HES projelerinin iptali için Danıştay’da açtığı davanın olumlu sonuçlanmasıyla proje durduruldu. Baro ile Munzur Özgür Aksın Meclisi üyeleri, baro binasında karara ilişkin ortak açıklama yaptı. Baro Başkanı Barış Yıldırım, 1971 yılında Milli Park ilan edilen Munzur Vadisi’nde yapımı kararlaştırılan projelere değinerek, “Toplam 4 baraj ve 5 HES projesi bulunmaktadır. Bu projeler Bozkaya Barajı ve HES, Kaletepe Barajı ve HES, Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile Konaktepe HES II, Akyayık Barajı ve HES’tir” dedi.
“KONAKTEPE PROJESİ HUKUKA AYKIRIDIR”
Bu projeler içinde en büyüğünün Konaktepe olduğunu belirten Yıldırım, Milli Park içerisinde yapılan projelerin hukuki mücadelesini anlattı. Yıldırım, projeye karşı verdikleri hukuki mücadeleye ilişkin şu bilgileri paylaştı: “2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/9574 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I – Konaktepe HES II Projesi için acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Kararın yürütmesinin durdurulması ile iptali talebiyle dava açtık. Dava dilekçesinde; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun ve Danıştay 10. Dairesi’nin kararları gereğince Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci işletilmeden ve bu kapsamda projenin çevresel etkileri analiz edilmeden acele kamulaştırma kararı alınmasının mümkün bulunmadığını, acele kamulaştırma için Kamulaştırma Kanunu’nda öngörülen şartların gerçekleşmediğini, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme hükümlerine göre Munzur Vadisi Milli Parkı Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gereken alanlardan olduğunu, Munzur Vadisi Milli Parkı’nın 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tespit ve tescil edilmesi gereken bir alan olduğunu; Munzur Milli Parkı florasında hali hazırda bin 600 adet bitki türü saptanmış olup bunlardan yüzde 18’inin Munzur’a endemik türlerden bulunduğunu, Munzur Milli Parkı faunasında Munzur Alası, Anadolu Parsı dahil saptanmış çeşitli endemik canlı türleri bulunduğunu belirtmiştik.”
KARARIN GEREKÇESİ
Danıştay 6’ncı Dairesi’ne açılan dava kapsamında yürütmenin durdurulduğunu ifade eden Yıldırım, kararın gerekçesini şöyle aktardı: “Konaktepe Barajı ve HES projesi için alınan acele kamulaştırma kararının hukuka aykırı olduğu açıkça belirtilmektedir. Nitekim Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarıyla da bu hususların açık bir şekilde ortaya konulduğu tespitine yer verilmiş. Karar itiraz yolu kapalı olarak verilmiştir. Halihazırda karar gereği acele kamulaştırma kararı durdurulduğundan proje kapsamında taşınmazlara acele el konulamayacaktır. Munzur Vadisi Milli Parkı kültürel ve doğal mirastır. Anılan mirasın korunması anayasal zorunluluk taşımaktadır.”
Önceki Gönderi
Sonraki mesaj
Bunları da beğenebilirsin
Yoruma kapalı.