PİRHA-Alevilik ve Sosyal Psikoloji İle ilgilenen PSAKD üyesi Sosyal Pedagog Bülent Korkmaz, “Rıza Şehri’nin Çocukları” adlı bir kitap kaleme aldı. Nisan ayında çıkan kitap Yurt Yayınları tarafından okuyucuların beğenisine sunuldu.
Alevi sözlü kültüründe var olan “Rıza Şehri” kitabın çıkış noktasını oluşturuyor. “Rıza Şehri’nin Çocukları” kitabı, Alevi inancı için önemli olan rızalıktan esas alınarak çocuklara yönelik, çocukların anlayabileceği bir dille yazılmış.
Alevilik inancının ilkelerini yansıtan kitap, resimlerle akılda kalıcı bir etki bırakıyor. Kitabın sonunda ise çocuklar için hazırlanmış küçük testler yer alıyor.
KİTAPTAN ALINTI
Alevilik kitapta şu cümlelerle aktarılıyor:
Başını kaldırıp yukarıya doğru baktı ve o sırada ilginç bir şey ile karşılaştı. Kapının üst tarafında şöyle bir yazı asılıydı:
“Eline, diline, beline sahip ol.”
Daha önceleri böyle bir şey ile hiç karşılaşmamıştı.
Biraz ileride, evlerin olduğu yerde, sokakta oynayan çocukları gördü. Sofu çocuklara yaklaştı:
“İyi günler çocuklar! Size bir şey sorabilir miyim?”
“Elbette amca, sana nasıl yardımcı olabiliriz?” dedi çocuklardan biri.
Çocukların yanına, çimene oturdu. Çocuklar Sofu’ya su ikram edip sohbete başladılar.
“Çocuklar, burası neresi, neredeyim, bu şirin şehrin adı nedir?” diye sordu Sofu.
“Bu şehrin adı Rıza Şehri’dir.” diye cevapladı Hüseyin.
“Ne anlama geliyor ki?”
“Barış ve rızalık anlamına geliyor. Bizde rızasız hiçbir iş yapılmaz. Toplumun izni olmadan, kimse kendi başına hareket etmez. Herkes birbirine adaletli davranır Sofu amca, ne ekiyor ve üretiyorsak, herkesindir. Ayrımız, gayrımız yoktur. Herkes ihtiyacına göre tüketir. Kimse kimseden üstün değildir. Zengin ve yoksul yoktur.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.