Alevi Haber Ajansi

Kazancı Yokuşu’nda katledilenler anıldı

PİRHA- 1 Mayıs 1977 yılında Taksim Meydanı’nda katledilen 35 kişi anıldı. Açıklamada konuşan 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan, Taksim Meydanı’nın halkın meydanı olduğuna dikkat çekti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD), 78’liler Girişimi, Emekçi Haraket Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, 1 Mayıs 1977’de katledilen 35 kişi için Kazancı Yokuşu’nda anma gerçekleştirdi. 

Üzerinde, “1 Mayıs 1977 katillerini unutmadık unutturmayacağız” ve yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartın taşındığı açıklamada, “Taksim 1 Mayıs’a açılsın” ve “1 Mayıs 1977 katliamının sorumluları yargılansın” dövizleri taşındı.

Kurumlar adına ortak açıklama yapan 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan 41 yıl önce Taksim Meydanı’nda 500 bin işçi, emekçi, kadın ve gencin silahlı ve bombalı saldırıya uğradığını hatırlatarak, “41 yıl önde Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde örgütlenen darbenin başarıya ulaşması için ‘şok’ bir toplumsal, siyasal ortama ihtiyaç duyulmuş ve 1 Mayıs katliamı bunun için yapılmıştı. 41 yıl önce bir katliamın yapıldığı bu alan, yani Taksim Meydanı bir kamusal alandır, özgürlük alanıdır. Kamusal alanımızı, özgürlük alanımızı yasaklıyorlar. Yasağa itiraz eden ve özgürlük alanına sahip çıkan bizlere zulmediyorlar. İş bayramını bu alanda kutlamamızı istemiyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. AKP’nin Taksim Meydanı’nın kamusallığını bitirme politikalarına itiraz ediyoruz. Neden mi? Çünkü Taksim Meydanı üzerinden mücadele alanlarımız tasfiye edilmek isteniyor” dedi.  

“BU MEYDAN HALKINDIR”

Yunus, Taksim Meydanı’ndaki ısrarlarına değinerek, “Sahiplenirken şahsi çıkarımız dışında bir şeyi sahiplendiğimiz Taksim Meydan’ı diyoruz. Ruhumuzda ve bilincimizde oluşturduğu dayanışmacı, birleştirici etki nedeniyle bu meydan olmalı diyoruz. Emek, barış, özgürlük ve demokrasi güçlerinin bir araya geldiği, birbirine dokundukları ve birbirinden güç aldıkları, dayanıştıkları için Taksim Meydanı diyoruz” diye belirtti. Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs Meydanı olduğuna vurgu yapan Yunus, “bu meydan emeğin, direnişin ve özgürlüğün simgesidir. Bu meydanı arkadaşlarımızın kanları yerde ve şairin de dediği gibi, ‘öyle mahzun, öyle garip’ bırakıp gidemeyiz. Ayrıca bu meydan bir de Gezi Direnişi ’ne tanık oldu. Dünyayı değiştirmeye kalkan genç nesillere yeni, genç ufuklar açıldı bu meydanda. Bu meydan halkındır, bizlerindir, bizlere aittir” dedi.

“Bu meydan 1 Mayıs meydanıdır” diyen Yunus, bunun resmileşmesi ve kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Meydanın kutlamalara açılması taleplerini bir kez daha yineleyen Yunus, “Katledilen arkadaşlarımızın anısına tam burada, Kazancı Yokuşu’nda bir anıt yapılmalıdır” dedi. 

Açıklamanın ardından katledilenler anısına yokuşa karanfiller bırakıldı. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak