Alevi Haber Ajansi

Puigdemont Almanya’da serbest bırakıldı

İspanya Yüksek Mahkemesi’nin Avrupa çapında tutuklama kararı çıkarmasının ardından Almanya’da gözaltına alınan Katalan lider Carles Puigdemont’u eyalet mahkemesi kefaletle serbest bıraktı. Schleswig-Holstein Yüksek Bölge Mahkemesi kararı Puigdemont’un avukatlarına tebliğ etti.

Almanya’da Schleswig-Holstein eyalet mahkemesi, İspanya’ya iade duruşmaları sırasında Puigdemont’un 75 bin avro kefaletle serbest kalmasına hükmetti.

Başsavcılığın ‘tutuklanıp İspanya’ya iade edilmeli’ talebine rağmen Schleswig-Holstein eyalet mahkemesi bu talebi dikkate almadı. Mahkeme Puigdemont hakkında iade kararı verdi ancak şimdilik bunu askıya aldığını duyurdu.

İspanya Yüksek Mahkemesi’nin iade talepleriyle ilgili gerekçesini de reddeden eyalet mahkemesi, sadece Puigdemont hakkındaki (bağımsızlık referandumu düzenlemekle bağlantılı) yolsuzluk suçlamalarının İspanya’nın iade talibi için temel teşkil edebileceğine hükmetti.

‘VATANA İHANET’TEN SUÇSUZ BULUNDU

Böylece Schleswig-Holstein mahkemesi, İspanya Yüksek Mahkemesi’nin “vatana ihanet” anlamına gelen “devlete itaatsizlik” ve “ayaklanma” suçlamalarını reddetti. Zira Alman yasalarına göre “Vatana ihanet” suçlaması için şiddete başvurulması gerekiyor.

Eyalet mahkemesi, diğer yandan, Katalan liderin İspanya’da zulme uğrama riski bulunduğuna inanmak için bir neden bulunmadığı değerlendirmesini yaptı.

Ancak yüksek mahkeme, izinsiz referandum düzenlemek için devlet kaynaklarının kullanılması suçlamasının geçerli olabileceğine karar verdi. İspanya’dan bu yolsuzlukla ilgili ek bilgiler istendi. İspanya’da hala yolsuzluk iddiaları devam ettiği için şimdilik Puigdemont ‘un iadesi askıya alınmış oldu.

Katalonya’da Ekim 2017’de bağımsızlık referandumu düzenlenmişti. Bunun bağımsızlık yanlısı Kalatan siyasetçiler hakkında tutuklama kararları çıkarılmıştı.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak