PİRHA- CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Alevi tabanında bir karşılığı olmayan bazı dedelerin yurtdışında görevlendirilmelerini PİRHA’ya değerlendirdi. Bu konuda Diyanet’e sorular yönelttiğini ancak hala yanıt alamadığını belirten Çamak, sözkonusu dedelerin yol düşkünü olduklarını vurguladı.
CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Diyanet tarafından Newroz için yurtdışında görev yapmaları için görevlendirilen Dersimli gri pasaportlu Alevi dedelerine tepki gösterdi.
“ALEVİ TANABINDA KARŞILIKLARI YOK”
Çamak, aslında dede olarak görevlendirilen bu gri pasaportlu kişilerin, toplumda, tabanda bir Alevi bir karşılığı olmadığını, yeteri kadar ehil, bilgi ve donanıma sahip olmadıklarını vurguladı.
Milletvekili Hüseyin Çamak, dede olarak görevlendirilen bu kişilerin, aslında müftülüğe, “Sayın müftü siz öncelikle Alevi inancını kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz?, Cemevlerini inanç yeri, inanç merkezi olarak kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz?” sorularını yöneltmeleri gerekirdi diye konuştu.
“Ben isterdim ki dedelerimiz, müftünün karşısına oturdukları zaman bu soruyu sorsunlar. Kabul etmiyorsa o anda kusura bakmayın siz bizi tanımıyorsanız bizim sizinle işimiz olamaz, sizi de muhatap almıyoruz demeleri gerekirdi” diyen Çamak, şöyle devam etti:
“Maalesef bu soruyu soramadıklarına göre her halde bir gezi uğruna yol düşkünü durumuna düşmüş durumdalar. Bizim edindiğimiz bilgilere göre zaten Avrupa’da da bir karşılık bulamamışlar. Orada kendileri bir nevi bozularak yurda dönmüşler.
Tabii işin ilginci bunların içerisinde bir tanesi 15 yaşında bir çocuğun Stuttgart’ta görevlendirilmesi. Reşit olmayan bir çocuk, orada bulunan Alevilere ki; oradaki Aleviler yıllardır dünyayı ve Avrupa’yı tanıyan bilinçli insanlar onlara ne anlatabilir? Bu da gösteriyor ki taraftar kazanmak. Böyle bir düşünce asla kabul edilemez.”
“ALEVİ DEDELERİNİ YURTDIŞINDA NEDEN GÖREVLENDİRDİNİZ?”
CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, mecliste Diyanet İşleri Başkanı’na başbakana bağlı oluğu için şu soruları yönelttiklerini kaydetti:
- Öncelikle yurtdışında böyle bir görevlendirme hangi ihtiyaçtan gerekli görülmüştür.
- Başbakan’a bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Alevilerle ilgili bir görevlendirmeyi neye göre ve hangi kıstasları baz alarak yapmıştır.
- Alevi dedesi veya kanaat önderleri olarak belirtilen kişilerin Alevi tabanında herhangi bir karşılığı olup olmadığına dair biriminiz gerekli araştırmaları yapmış mıdır?
- Görevlendirilen kişilerin Alevi inancına dair yetkinlikleri hangi ölçütlerde nasıl tespit edilmiştir.
- Alevi tabanında herhangi bir karşılığı olmayan hatta henüz reşit dahi olmayan bazı kişilerin yurtdışında görevlendirilmesinin altında yatan asıl amaç nedir?
Hala sorularına bir yanıt alamadıklarını ifade eden Çamak, başbakanlık kanalıyla Diyanet’e, “Başbakana bağlı diyanet işleri başkanlığında 2018 yılı itibariyle yurt içi ve yut dışında çalışan toplam personel sayısı kaçtır? Diyanet işleri başkanlığı bünyesinde çalışan personelin unvan ve meslek tanımına göre dağılımı nedir? Diyanet işleri başkanlığına bağlı çalışan Norm kadro sayıları ve hala hazırda çalışan sözleşmeli ya da kadrolu, farklı statüde çalışan personellerin sayısı kaçtır?” sorularını da yönelttiklerini söyledi.
Çamak, kadroda gösterilmeyen imam hatip mezunu veya ilahiyatçıların TRT başta olmak üzere çeşitli kurumlarda görevlendirildiklerini duyduklarını da ekledi.
Hanefi islam düşüncesinin diğer inançtaki insanlara dayatıldığını belirten Milletvekili Hüseyin Çamak, bunun kabul edilemeyeceğini dile getirdi.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.