PİRHA-Tilkiler Festivali’ne katılan ve festivale dair düşüncelerini paylaşan DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya, inşa etmeye çalıştıkları demokratik toplumun bir nüvesini festivalde gördüklerini belirtirken, yerine kayyım atanan Halfeti İlçe Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Karayılan da, festivalin hem katılanlara hem de kendilerine ciddi anlamda güç, moral ve motivasyon verdiğini ifade etti.
Tilkiler Köyü Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Derneği tarafından gerçekleştirilen 9. Tilkiler Köyü Festivali 3 gün boyunca sürdü. On binlerce yurttaşın katılmış olduğu festivale ayrıca çok sayıda siyasi parti temsilcileri, sivil dernek kurumları, Alevi kurumları, İl, ilçe belediye başkanları ve milletvekilleri de katılım gösterdi.
Festivale dair duygu ve düşüncelerini paylaşan milletvekili, belediye başkanları ve yurttaşlar, düzenlenen etkinlik hakkında konuştu. Festivalin toplumsal dayanışma açısından önemli olduğunu vurgulayan yurttaşlar; bu tür programların artırılması gerektiğini söyledi.
“BURASI EĞLENCEYE DÖNÜK BİR ETKİNLİK DEĞİL; BURADA BİR HAFIZA BÜYÜYOR”
Tilkiler Festivali’ne katılan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, festivalle ilgili görüşlerini şu şekilde paylaştı:
“Burada asıl mesele bugün bizim özellikle savunuculuğunu yaptığımız, inşa etmeye çalıştığımız demokratik toplumun burada bir nüvesi var. Yani komünal, demokratik toplum nasıl olunur? Bugün Tilkilerde bunun protipini görüyoruz. Burada, bir arada o komünal duyguyu, komünal birlikteliği sağlamış, bunu gelenekselleştirmiş, gelecek nesillere aktarmak için böyle bir festivale dönüştürmüş bir toplumsal yapı var. Bu da aslında Alevi toplumunun sahip olduğu birtakım kodlardan da ileri geliyor. Bu çok kıymetli. Bunu büyütmek, geliştirmek, yaygınlaştırmak, bütün toplumsal birimlerle buluşturmak gerekiyor. Elbette bu da bizim işimiz. Biz buraya bugün bu güçlü dayanışmayı, bu komünal yapıyı desteklemek istediğimizi göstermeye geldik.
Bu tamamen eğlenmeye dönük bir etkinlik değil. Burada aslında bir hafıza büyüyor. Bir toplumun kendi geleneklerini, kendi inançsal değerlerini başka nesillere aktarmanın da bir yolu. Bunların hepsine çok büyük bir anlam veriyorum ve çok kıymetli bulduğumu ifade etmek istiyorum.”
MEHMET KARAYILAN: DEMOKRATİK TOPLUMUN BİR YASIMASI
Kayyım atandıktan sonra görevinden uzaklaştırılan Halfeti İlçe Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Karayılan da, festivali demokratik toplum yapısına benzeterek şunları ifade etti:
“Aslında demokratik toplum dediğimiz şey insanların kendi kendini örgütlemesi, kendi kültürünü, kendi yaşam biçimini oluşturması… Onun için buraya baktığımızda her farklı kesimden insanların özellikle buralara geldiğini gördük. Yapılan festival Tilkiler Festivali ama Maraş’ta bulunan yakın çevrede bulunan Antep’te bulunan Tilkililer, Pazarcıklılar, Adıyamanlılar, Malatyalılar, Antepliler farklı kesimlerden gelen Alevi toplumu var. Farklı yerlerden buraya gelip yan yana sohbet ederek ortak yemekler yiyip, ortak zaman geçirmesi ve aynı zamanda kendini organize etmesi önemli bir durumdur. Çünkü tam da ifade ettiğimiz gibi demokratik toplumun bir yansıması. Yani insanların kendi kendini organize etmesi, kendi kendini örgütlemesi, kendi yaşam biçimlerini belirlemesi, yan yana gelmesi, eğlenebilmesi, acı zamanda da ortak acıların paylaşılmasıdır aslında. O anlamda bu festival hem katılanlara hem de bizlere ciddi anlamda güç, moral ve motivasyon veriyor.”
BU ETKİNLİKLER BAŞKA YERDE DE YAPILSIN
Festivalin çok kıymetli olduğunu söyleyen, Pazarcık’ın başka bir köyünden etkinliğe katılan Ayşe Sonzamancı, “Keşke bu etkinlikler başka yerler için de yapılsa. Halk bir araya gelsin, duygu ve düşüncelerini birbiriyle paylaşsın” dedi.
Barışın konuşulduğu bu günlere dair de düşüncelerini paylaşan Ayşe Sonzamancı, “Önümüzde bir barış süreci var. Dilerim bu dava sonuca ulaşır. Hiçbir ana ağlamaz. Kürtler çok zulüm yaşadı. Ben de Kürdüm, Pazarcık ilçe başkanlığı yaptığım için gözaltına alınıp, tutuklandım. Türkler ne kadar bu ülkenin vatandaşıysa ben de bu ülkenin vatandaşıyım. Bu zulmü hak etmiyoruz. Biz Kürt olarak doğduk Kürt olarak da yaşamımızı sürdüreceğiz. Diliyorum ki barış olsun, birlik olsun, hiçbir ana ağlamasın, hiçbir baba ağlamasın” diye konuştu.
“BU FESTİVALLER HER SENE YAPILSIN”
Tilkiler Köyü’nde yaşayan ve her yıl festivale katıldığını söyleyen Hüseyin Özkaytan ise, festival hakkındaki duygularını şu şekilde ifade etti:
“İnsanlar her sene gelip buraya toplanır, birbirlerini görür. Bu bizim için büyük bir anlam taşıyor. Bu bizim geleceğimiz açısından önemli bir gelişme. Çocuklarımız biraraya geliyor, akrabalarımız birbirini ziyaret ediyor. Bu da toplumsal bağı daha da güçlendiriyor. İstiyoruz ki bu festivaller her sene yapılsın.”
“FESTİVAL BİR PİKNİK ALANINA BENZİYOR”
Türkoğlu ilçesinden festivale gelen Ali Ardıç, festivalin kültürel ve toplumsal yönünün zayıf olduğunu, daha çok piknik havasında geçtiğini belirtti.
Kamber YILDIZ/MARAŞ
Yoruma kapalı.