Alevi Haber Ajansi

800 yıllık Onar Cemevi’nde Alevi Pir’i olmadığı için cem yürütülemiyor-VİDEO

PİRHA-800 yıllık Onar Cemevi’nde Alevi Pir’i olmadığı için cem yürütecek kimsenin olmadığını söyleyen Onar Köyü Muhtarı Ahmet Toraman, şimdiki Dedeler çocuklarına inançlarını aktarmadığı için cem yürütecek kimsenin kalmadığını söyledi.

Alevi inancında önemli bir yere sahip olan ve Malatya’nın Arapgir İlçesine bağlı Onar Köyü’nde bulunan Onar Cemevi, Türkiye’de bilinen eski cemevlerinden.

Tarihi ve inançsal değeri bakımından araştırmacıların ilgi odağı olan Onar Cemevi, art arda yaşanan depremlerden de ayakta kalmayı başardı.

800 yıllık Onar Cemevi’nde hizmet yürüten Büyük Şeyh Hasan Ocağı evlatlarından Halil Kaygusuz’un, pandemi sürecinde Hakk’a yürümesi sonrası tarihi cemevinde cem erkanı yürütecek ve inancı aktaracak kimsenin kalmaması en büyük sorunlardan biri.

“İNANÇ, DİĞER KUŞAKLARA AKTARILMADIĞI İÇİN KAYBOLDU”

Onar Köyü Muhtarı Ahmet Toraman, Aziz Turan adlı yurttaş Onar Cemevi’ne dair PİRHA’ya konuştu.

Büyük Şeyh Hasan Ocağı evlatlarından Halil Kaygusuz, pandemi sürecinde Hakk’a yürüyünce Cemevinde hizmet yürütülmediğini aktaran Toraman, “Eskiden dedeler saz çalıyordu, cem yürütebiliyordu, gülbang okuyabiliyordu. Şimdiki dedelerin eksikliği var. Bildiklerini kendi çocuklarına aktarmadığı için inanç kayboldu gitti. Dede soyundan gelen kişiler var yalnız dedelik yapmıyorlar” dedi.

“CEM YÜRÜTECEK KİMSE KALMADI”

Onar Köyü’nde doğan 65 yaşındaki Aziz Turan ise, daha önce köyde yapılan cemlerden bahsetti. Aziz Turan, 70’li yıllardan sonra köyün göç verdiğini ve Dedelerin de hakka yürüdüğünü, sonrasında cem yürütecek kimsenin olmadığını söyledi.

Turan, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Son dönemde çevreden gelen kişiler tarafından cemler yapılıyor. Cemevinin kuruluşunun 800’üncü yılında tekrar bir cem yapıldı. Eskiden bu cemevinde herkes evinden getirdiği lokmaları cemevinin penceresinden atar, kimse görmezdi. Herkese eşit şekilde dağıtılırdı. Son senelerde artık kimse bu gelenekleri yapmaz oldu. Şimdi gurbette de yapılıyor ama eski cemlerin tadını vermiyor.”

Akademisyenlerin, Onar Cemevi’ni incelmeye geldiğini dile getiren Turan, araştırmacıların Onar Cemevi’nin tarihi bir yer olduğunu ve fazla kullanılmaması gerektiğini ifade ettiklerini ifade etti.

Alevi dedesinin olmayışı hakkında da konuşan Turan, “Dedelerin kendi çocuklarını yetiştirmemesinden ve gurbete gidip dönmemesinden dolayı olduğunu düşünüyorum. Az da olsa cem yürütülmesi insanı imrendiriyor” diye ifade etti.

Kamber YILDIZ/MALATYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak