Alevi Haber Ajansi

8 Mart’ın startı veriliyor: Yaşamın kutsallığını Dersim’de ve tüm dünyada haykıracağız-VİDEO

PİRHA – 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin PİRHA’ya konuşan HDK Kadın Meclisi’nden Çilem Küçükkeleş, “8 Mart, bu böyle gitmez diyeceğimiz bir tarih. Kadınlar bu dünyanın direği, direk doğru durursa dünya da doğru duracaktır. Kadınlar da değiştirecektir. Bütün dünyanın can olduğunu, yaşam hakkının kutsallığını Gülistan nezdinde Dersim’de ve tüm dünyada söyleyeceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi Kadın Meclisi, 8 Mart programlarının startının verileceği Dersim’de çalışmalar yürütüyor.

Kayıp üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun ailesi ve yetkili kurumlarla görüşmeler sağlayan HDK Kadın Meclisi temsilcisi Çilem Küçükkeleş, 8 Mart ve Dersim gündemine dair PİRHA’ya konuştu.

“KENTE UYARLANMAYA ÇALIŞILAN FARKLI DURUMLAR VAR”

Küçükkeleş, “Yıllardır Dersim’de çıkmayan haberler çıkıyor. Kente uyarlanmaya çalışan bir durum var. Bu şekilde yansıtılmaya çalışılıyor. En dikkat çekici üniversite ama genel yaklaşımda şunu fark ediyoruz ki Alevilerin en büyük özelliği ahlaki ve politik toplum; ahlak kelimesi asla kadın bedenine sığdırılan bir kelime değil, insanların vicdanının olması gereken bir duygudur. Ahlaklı yaşama gayretinin en bariz kendini gösterdiği kentte çok fazla sayıda haber yaşandı. Eskiden kente gelip gidenlerin en dikkat çektiği kadınların özgür olmasıydı. Bir 20 yıl sonra su savaşları meselesi gerçekleşirse, böyle bir durum olacaksa her taşın altından su kaynayan Dersim’i Dersimlilere bırakmak istemiyorlar demektir. Bu coğrafyaya karşı hedeflerin çok başka bir şey olduğunu 2015 seçimlerinden bu yana fark ediyoruz. Bir savaş yoksa bile bu kentin semalarında helikopterler dolaştırıp savaş etkisi yaratmaya çalıştılar. Evin içerisine dahi giren gözetleme halleri, tutuklamalar, gözaltılar, eylemleri engelleme, bir itiraz varsa onu göstermeme hali var” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMET YAŞANAN İTİRAZI BAŞKA YÖNE ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR”

Dersim’de kadına ve çocuğa yönelik cinsel saldırılara değinen Küçükkeleş, şunları kaydetti:

“Dersim’de uzunca bir dönemdir itirazlar yerine maalesef hem çocuklara hem de kadınlara yönelik haberlerle karşı karşıya kalıyoruz.

Üniversiteye gelirsek eğer, bu üniversite açılırken bazı hedefler belliydi. Buraya getirilen hocalar, bölümler buraya giydirilmek istenen gömleğin kollarından biriydi. Üniversiteye batıdan kimse gelmiyordu. Burada okuma isteği, bu coğrafyanın insanlarından gelişiyordu. Buraya gelen öğrenciler, politik olması beklenen, bir itirazı olan, dilinden, kültüründen dolayı söz söyleyenlerdi. Bu itirazı başka bir yöne çekme hali gelişti. AKP hükümetiyle yaşanan toplumsal kaygı yaşamama kısmını üniversite üzerinden işletmeye çalıştılar.

“BU KENTİN ÖĞRENCİLERİ MİHMANDIR, MİHMAN ALİ’DİR”

Dersim halkının çokça çözümlemesi olur. Bizde bir söz var. Mihman Alidir, mihmanın Ali olmasını sağlayacak olan da toplumdur. Her kapıdan giren Ali değildir ama bu toplumun amacı mihmanı Ali etmektir. Bu kentin öğrencileri mihmandır, bu kentin Alisidir.

Şu öz eleştiriye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum; biz mihmanı Ali yapabildik mi? Her şeyimizi paylaşabildik mi? Gülistan’a ilişkin hissettiğimiz sorumluluk da budur. Bu kentin kadınları böyle cesur iken, çok önemli tarihler yazmışken böyle bir durum yaşanmasının başka bir anlamı var.

İnanç açısından da çok üzüntü verici bir yanı var. Munzur suyu baraj yapılmadan önce aktığı her noktadan içen bir toplumuz. 38’de çokça kadın bu suya düştü. Kanı akıtıldı. Katledildiler. Bu suyla helalleşmiş bir toplumuz, kadına yaklaşımla ikrarlaşmış bir toplumuz. Bu kutsal suyun içerisinde bir kadının bir mihmanın aranması acı vericidir.”

“BİR SAKİNLEŞTİRME ALGISI GÖRÜLÜYOR”

5 Ocak’tan bu yana haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’yu arama çalışmalarını yerinde incelediklerini belirten Küçükkeleş, “Bir noktada tutulup bir çalışma varmış gibi gösterilip bir sakinleştirme var. Suyun içinde mi bilmiyoruz. Eylem kararı aldığımız, start verdiğimiz tarih, cemrenin suya düştüğü bir tarih. Cemre tam da suya düşerken Gülistan’dan haber almak gerekiyor. Temenni ediyoruz ki Munzur’un içinde olmasın. Her Munzur’a baktığımız zaman Gülistan yara olarak kalır. Bu kentte herkesin Munzur’la bir psikolojik bağlantısı vardır. Baraj tutulduktan sonra Munzur’un sesini duymamak çok büyük bir etki yaratmıştır. Böyle bir suyun içerisinde gencecik bir bedenin olmamasını temenni ediyoruz” dedi.

Küçükkeleş, şöyle devam etti:

“Çalışmalar Munzur’la ilgili ama yaşadığını düşünmek istiyoruz. Peşine düşmek gerekiyor. Kenarda çekilmiş bir fotoğraf var. Ama suya atladığını gören yok. Suyun içinde bu kadar çalışmaya rağmen Gülistan’a ait bir şey yok.

Eğer ki bir intihar meselesi varsa da çok ciddi bir erkek sorunu olduğunu bilmek gerekiyor. Yoksulluktan ya da kendi dertlerinden değil yaşadığı bir ilişkiden dolayı bir bunalım yaşadığı ortada.”

“KADINLAR İTİRAZ EDİYOR, DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü de değerlendiren Küçükkeleş, şunları aktardı:

“8 Mart’a giderken sadece ülkede değil tüm dünyada kadınlar çıkış yapmak istiyor. Sol düşünen kadınların ya da feministlerin değil tüm dünya kadınlarının çıkış yapma duygularının olduğu hissediliyor. Kapitalizm o kadar gırtlağa yapıştı ki, kadınlar kapitalizmle hesaplaşmak istiyor. Görülen adaletsizliğe, savaş kültürüne karşı kadınlar itiraz ediyor, değiştirmek istiyor. Kadınlar, değiştirmek istediğinin yerine kurma niyeti de var.

Uzunca bir dönemdir sağdan sola bütün siyasetler adına söyleyelim; kadına yaklaşımda büyük bir gerileme var. Bu itiraz, erkek dünyasına, kapitalizm dünyasına, devlet dünyasına sert bir şekilde çarpıyor. Öyle bir hale geldik ki, eskiden kadın cinayeti olduğunda bir ihtimal de olsa üzerine giden savcı vardı, Gülistan meselesinde gördük ki ifadelerin ihtiyaca göre hal alması. 50 günü aşkın suda aranan bir kadın var, sebebi erkeklerde aranmıyor.

“KADINLAR KAPİTALİZMLE HESAPLAŞMAK İSTİYOR”

8 Mart, Dersim’den başlıyor. Biz de buna omuz vermek adına geldik. Belli ki kadınlar değiştirmek istiyor. Kadınlar kapitalizmle hesaplaşmak istiyor. Kadınlar, erkek devlet sisteminin demokratik hale dönüşmesi için bedel ödüyorlar. Dünyayı değiştirecek çıkış olduğunu düşünüyorum. Bu umudu daha fazla topluma yaymak açısından 8 Mart önemli bir tarih. Dersim’den bugün Gülistan ile başlayan tüm dünya kadınları açısından bu böyle gitmez diyeceğimiz tarih.”

8 MART’IN STARTI VERİLİYOR

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programının startı bugün Dersim’de veriliyor.

Dersim Kadın Platformu’nun çağrısıyla ülkenin dört bir yanından Dersim’e gelen kadın örgütleri ve yurttaşlar, saat 12.30’da Gülistan Doku’nun arama çalışmalarının devam ettiği Dinar Köprüsü’nde basın açıklaması gerçekleştirecek.

HDK Kadın Meclisi’nden Çilem Küçükkeleş de, açıklamaya “Bütün dünyanın can olduğunu, yaşam hakkının kutsallığını Gülistan nezdinde Dersim’de ve tüm dünyada söyleyeceğiz” diyerek çağrı yaptı.

PİRHA/DERSİM 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak