PİRHA-6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin üzerinden tam 1 yıl geçti. Depremin gerçekleştiği saatte birçok kentte anmalar yapıldı.
6 Şubat’ta Maraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Resmi açıklamalara göre iki büyük depremde 53 binden fazla can kaybı yaşandı. Depremlerin yaşandığı illerde yaşamını yitirenler için saat 04.17’de yürüyüşler ve anmalar yapıldı.
URFA
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Haliliye ilçesindeki İpekyolu caddesinde bulunan ve depremde yıkılan bir binanın önünde anma yapıldı. Yıkılan binanın olduğu noktaya karanfiller bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu.
Söz alan Urfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, sorumluların yargılanmamasına tepki gösterdi. Ezer, “Bu bir doğal afetti. Ama bu ölümler, yapay bir afet ile gerçekleşti. Sorumluluğu olanların açığa çıkması ve birilerinin hesap vermesi gerekiyordu. Ancak maalesef hiç kimse bu konuda sorumluluk almadı. Sadece helalleşmek istediler, insanlara ‘bizi affedin’ dediler. Ama biz asla affetmeyeceğiz, helalleşmeyeceğiz” dedi.
MARAŞ
Düzenlenecek anma ve hükümetin ihmaline gösterilecek tepkinin önüne geçmek için Maraş Valiliğinin apar topar aldığı yasak kararına rağmen halk Pazarcık ilçesinde anma yaptı. Hükümet Konağından Saat Kulesine sessiz yürüyüş yapan halk, ellerinde meşaleler taşıdı. Mumlar yaktı, yıkımın yaşandığı yere karanfiller bıraktı.
DİYARBAKIR
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria Sitesi önünde anma gerçekleştirdi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) de katıldığı anmada saygı duruşunun ardından Platform Sözcüsü Elif Turan, “Bir yıl geçmesine rağmen acısı halen çok taze, kabuk bağlamayan bir yaramız var. Çünkü bu doğa olayı, alınamayan önlemler, bilimin ve tekniğin önemsenmemesinden kaynaklı bir felakete dönüştü” dedi.
ADANA
Adana’da Deprem Dayanışma Derneği, Çukurova ilçesinde depremde 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı’nın olduğu yerde anma gerçekleştirdi. Kentteki demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi anmaya katıldı. Anmada, depremde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı, mum ve meşaleler yakıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada yurttaşlar gözyaşlarına hakim olamadı.
Deprem Dayanışma Derneği’nden Yusuf Köse, deprem bölgesindeki halkın sorunlarının halen çözüme kavuşturulmadığını ifade etti. Köse, “Demokratik, dayanışmacı, hak arama talebinden vazgeçmeyen toplumları oluşturmak artık yaşamsal bir zorunluluktur. Birlikte düşünmek, karar almak zorundayız. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, kentlerimizi, köylerimizi, mahallerimizi ve birbirimizi korumak zorundayız. Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” diye konuştu.
Yaşanan depremde annesi, babası ve ağabeyi ile kedisini kaybeden Azem Yaren Coşkun, adalet talebinde bulundu.
Osmaniye’de, depremde en fazla yıkımın yaşandığı Adnan Menderes Mahallesi’nde bulunan Metin Tamer Siteleri bölgesinde anma düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan anmada, dualar okundu. Anmada enkaz alanına karanfiller bırakıldı.
ANTEP
Antep’te katledilenler için yapılmak istenen anma polis ve belediye eliyle şova çevrilmek istendi ancak halk izin vermedi. Yüzlerce kişinin katılımıyla yapılması planlanan yürüyüş polis tarafından engellenince halk Polat Sitesi enkazı önünde bekledi. Burada amfi kurulup, dua okundu. Depremde yakınlarını kaybedenler yaşananlara tepki gösterdi: Affetmeyeceğiz, helalleşmeyeceğiz!
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.