PİRHA- 6 Şubat depremlerinde Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören beldesinde, Avrupa’daki kurumların desteğiyle inşa edilen fırının açılışı yapıldı. Dayanışmanın ve zor zamanlarda birbirinin Xızır’ı olmanın öneminin vurgulandığı açılışta, yardımların herkese eşit ulaşması için fırın projesinin hayata geçirildiği ifade edildi.
6 Şubat depremlerinde Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören beldesinde birçok fırının yıkılması üzerine Avrupa’daki kurumlar öncülüğünde, yardım ve desteklerle Ören’de yaşayan herkese hizmet edebilecek bir fırın açma kampanyası düzenlenmişti. Bu kampanya sonunda yapılan fırının açılışı yapıldı.
Açılışa Akçadağ Belediye Başkanı Hasan Ulutaş’ın yanısıra kampanyaya destek veren kurum temsilcileri; Ören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Yener, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Başkanı Hüseyin Mat, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreteri Ufuk Çakır, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Yöneticisi Hayri Çakır, Almanya Örenliler İnisiyatifi temsilcisi Tahsin Yaşar ve Örenli yurttaşlar katıldı.
“YARDIMLARDAN HERKES EŞİT FAYDALANSIN DİYE FIRIN PROJESİ HAZIRLADIK”
Yapılan yardımların köyün ve çevre köylerdeki vatandaşlar için verildiğini, bu fırının da köye ve çevre köylere hizmet edeceğini ifade eden Ören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Yener, “Bunun altyapısını oluşturacağız. 6 Şubat depreminden sonra yardımların herkese verildiği bir dönemde sıkıntılar yaşanıyordu köyde ve çevre köylerde. Biz o dönemde yurt dışındaki arkadaşlarımızla ve bizle birlikte öyle bir yardım yapalım ki herkes eşit faydalansın. Herkese yardımınız dokunsun. Bu anlamda kimsenin bir sıkıntısı olmasın diye bir fırın projesi ortaya attık. Bir fırın projesini yurt dışındaki Avrupa Alevi Dernekler Konfederasyonu’na sunduk. Almanya’da yardım kuruluşuna sunduk. Geldik, yerinde inceledi arkadaşlarımız. Ve bu projeye onay verdiler” diyerek fırının ortaya çıkma sürecini anlattı.
“ÖRENLİLERİN VE KURUMLARIN BU ÇALIŞMAYI GERÇEKLEŞTİRMESİ ANLAMLIDIR”
Almanya Alevi Federasyonu olarak böylesi zor günlerde insanlara huzur olmaya ve dayanışma göstermeye çalıştıklarını belirten Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri Ufuk Çakır, “Buradaki fırın projemiz büyük bir ihtiyacın giderilmesinin yanında, aynı zamanda çok büyük bir önem taşıyan bir çalışmadır. Bu ne demektir? İnsanların bir araya gelip, burada yaşayan Örenliler o taşın altına elini koyup bu sorunları gidermek isterken diğer taraftan güçlü kurumların ve örgütlerin yan yana gelip bu çalışmayı burada gerçekleştirilmesi anlamına gelir” dedi.
“KOMŞUMUZ ZOR DURUMDAYSA HIZIR OLUP YETİŞMEK GEREKİR”
Depremin olduğu ilk günden itibaren hem Türkiye hem Avrupa Hareketinin birlikte, deprem bölgesinin her alanında, her şehrinde, her kasabasında, her köyünde kendi imkanları doğrultusunda katkısını sunma konusunda çok büyük bir çaba ortaya koyduğuna işaret eden Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Başkanı Hüseyin Mat, “Çünkü bizde biliriz, yarin yanağından gayrı her şeyi paylaşmayı esas alan bir öğretiye sahibiz. Komşumuz zor durumdaysa, okul arkadaşımız zor durumdaysa, mahalledeki arkadaşımız, dostumuz, komşumuz zor durumdaysa bizde ne denir, Hızır olur yetişmek gerekir” dedi.
“MAĞDURİYETİ GİDERMESİ GEREKEN BİZZAT DEVLETTİR”
Dayanışma ve yardımlaşma olmadığı sürece böyle bir felaketi atlatabilmenin mümkün olmadığının altını çizen Mat, “Burada birinci derecede bu mağduriyetin, bu insanların zor yaşam koşullarını düzeltmesi gereken kurum devletin bizzat kendisidir. Yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler ayrımcılık yapmadan, eşit koşullar sağlayarak vatandaşın mağduriyetini giderme noktasında eşit davranarak çözmek zorundadır. Bu bir devlet sorunudur” değerlendirmesinde bulundu.
“ACILARI PAYLAŞIRSAK AZALIR”
Depremin değil ihmalin öldürdüğünü belirten Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Yöneticisi Hayri Çakır ise, “Bunun bir daha tekrarlanmaması için gerçekten gerekenlerin yapılması düne göre bugün daha fazla aciliyet kazanmıştır. Eğer biz acıları paylaşırsak acılar azalır” dedi.
PİRHA/MALATYA
Yoruma kapalı.