Alevi Haber Ajansi

6 bin kişilik Hamza Şeyh Dede Cemevi/Kültür Merkezi halkın lokmalarıyla yapıldı-VİDEO

PİRHA-Hamza Şeyh Dede Cemevi/Kültür Merkezi ve Kayabelen Folklor Araştırma Derneği Başkanı Özgür Oğuz, 6 bin kişilik cemevi binasını kendi imkanlarıyla yaptıklarını söyledi. Oğuz, “Yapımı da dahil olmak üzere ne belediyelerin ne de iş adamlarının bir katkısı oldu” dedi. 

Hamza Şeyh Dede Cemevi Kültür Merkezi ve Kayabelen Folklor Araştırma Derneği Başkanı Özgür Oğuz faaliyetlerini PİRHA’ya anlattı.

“CEMEVİMİZİN BULUNDUĞU ALAN 6 BİN KİŞİLİK KAPASİTEYE SAHİP”

Hamza Şeyh Dede Cemevi ve Kültür Merkezi binasının 2024 yılında hizmete açıldığını belirten Hamza Şeyh Dede Cemevi Kültür Merkezi ve Kayabelen Folklor Araştırma Derneği Başkanı Özgür Oğuz, “2004 yılından önce burası yaklaşık 12.500 metrekarelik bir çift parselden oluşan bir alan. Parselin bir tanesi hazinenin, bir tanesi de Hamza Şeyh Dede Kültür Merkezi’ne ait” dedi.

Cemevinin 6 bin kişilik olduğunu belirten Oğuz, “Buranın yapımı da dahil olmak üzere hiçbir koşul altında ne devletin bir katkısı ne de belediyelerin ne de iş adamlarının katkısı söz konusu. Burası tamamen kendi köylülerimizin ve tanıdık insanların katkılarıyla oluşmuştur. Kayabelen Belediyesi ve Kayabelen halkı ile beraber yaptırılmıştır. Burada insanlar tamamen gönüllü çalıştı, gönüllü bir birliktelikle herkes elindekini, avucundakini katarak oluşturulmuş bir binadır” dedi.

“CEMEVİMİZ 2004 YILINDA FAALİYETE GEÇTİ”

Binanın sadece bir cemevi olmadığını, büyük bir mekan olduğunu söyleyen Oğuz, şunları ifade etti:

“Şu an içinde bulunduğumuz kat, bulunduğumuz mekân cem hizmetleri yerine getiriliyor, sol tarafımızda bir kütüphanemiz ve 2 tane kütüphane odamız, alt katta yemekhane, düğün salonu, gelin odası ve etkinliklerde kullanılan malzemelerin olduğu 2 oda var. Mutfağımız var,  lokmalarımız orada pişiyor. En alt katta 2 tane yatakhanemiz ve kesimhanemiz, kalorifer dairemiz, hepsini düşündüğünüz zaman çok yönlü kullanılan bir binadır. Sadece dört duvara çevrilmiş bir ibadethane, bir cemevi gibi değerlendirmemek gerekir. Burası hem aydınlanma açısından, hem çağdaşlaşma açısından, hem de gençlerin, kadınların kullandıkları bir mekandır.”

 “26 KEZ ULUSAL VE ULUSLARARASI FESTİVAL GERÇEKLEŞTİRDİK”

1993 yılında başlayan Hamza Şeyh Dedeyi Anma ve Hıdırellez Kültür Festivali’ni hem ulusal hem de uluslararası olmak üzere 26 kez gerçekleştirdikleri bilgisini aktaran Oğuz, “Her yıl mayıs ayında yapılan etkinliğimizde binanın ne kadar yetersiz geldiğine düşünebiliyoruz. Belki şu anda köye göre yeterli ve büyük değerlendirmesi yapılabilir ama yapılacak etkinlikler ve faaliyetlerde bazen yetmeyebiliyor” şeklinde ifade etti.

Köylerinde genç nüfus kalmadığı için kütüphanenin yeterince kullanılmadığını ifade eden Oğuz, “Yılda 1-2 etkinliğimiz var. Muharrem ayında burada aşuremiz kaynıyor, yılda bir festivalimizi yapıyoruz. Özellikle bayram dönemlerinde burada 3-4 defa yemek verilir. Canlarımız perşembe günleri 40 yemekleri, yıl lokmaları burada verir ama onun dışında köylümüzün ihtiyacı olursa veya civar köylerin etkinlikleri olursa yemekhane ve düğün salonu olarak kullanılıyor” dedi.

 “CEMEVİNİ MUHTARLIKTAN 2021 SATIN ALDIK”

Özgür Oğuz, daha önce muhtarlığın üzerine tapulu olan cemevi binasını 2021’in Kasım ayında muhtarlıktan satın aldıklarını söyleyerek, “Bu bina derneğimizin üzerine geçti. Kayabelen Folklor Araştırma Derneği burayı 2021’in sonunda satın aldı. Böylece kullanımı tamamen köyümüzde oldu” dedi.

“HİÇBİR ALEVİ ÜST YAPI KURUMUNA ÜYE DEĞİLİZ”

Dernek olarak hiçbir çatı Alevi kuruma üye olmadıklarını belirten Oğuz, şöyle devam etti:

“Bu konuyu zaman zaman tartıştık 2019’daki genel kurumuzda da konuştuk ama biz bir yere bir üst kuruluşa bağlı olmak istemedik. Üst kuruluşlara karşı değiliz, fikir olarak da destekleyen birisiyim. Üst yapılarla oluşturulması gerekir ama yerel bir derneğiz ve bir üst yapı bizim için çok bir şey ifade etmeyecekti. Anadolu’da iki sürek hâkim biri Hacı Bektaş Veli bir diğeri Erdebil süreği. Biz Erdebil süreğine bağlı olduğumuz için Hacı Bektaş Veli üzerinden oluşturulan yapıların içerisinde yer almıyoruz ama gönülden destekliyoruz.”

 “BURASI BİZİM İÇİN NEFES ALDIĞIMIZ BİR YAŞAM ALANI”

Genellikle cem erkanlarını cem odasında, bazen de Hamza Şeyh Dede Türbesi’nin içerisinde gerçekleştirdiklerini belirten Oğuz, “Geniş evleri olanlar evler de de cem yapabiliyor. Dolayısıyla bizim için burası hem itikat, hem ibadet hem kültürümüzü, onurumuzu, kimliğimizi yaşatabileceğimiz mekanlardan bir tanesi. Yüzyıllardır devam eden bir süreğiz. Bir ocağın, bir kültürün, bir itikattın yüzyıllardan beri süzülüp geldiği bir itikat. O yüzden burası bizim yaşam alanımız, ibadetimizin itikatımızın bir parçasıdır” diye ifade etti.

“BİZİM CEMLERİMİZİN ÖZGÜN YANLARI VAR”

Kendisinin İstanbul Sarıyer’de oturduğunu bazen Sarıyer Cemevi’ne gittiği kaydeden Oğuz, “Orada ceme katıldığım zaman kendi cemim gibi değil. O yüzden onun için burası bizim hayatımızın ve nefes alışımızın, akışın olduğu bir yer. O yüzden biz buraya farklı bir gözle bakıyoruz” dedi.

Özgür Oğuz, geçmiş cemlerle de kıyas yaparak şunları vurguladı:

“Cemlerimizi her hafta gerçekleştiremiyoruz. Bir sürü etken var. Gönül ister ki her hafta yapalım. Annelerimizin, babalarımızın anlattıklarını düşünüyorum, onları dinleyerek büyüdük. Bizim süreğin dedesi Sandıklı’da oturuyor. Bizim burada rehberimiz var. Dede buraya geldiğinde 3 ay buradan gidemezdi, her akşam birinin evinde cem yapılırdı. O zaman cemevleri yoktu, cemler evlerde yapılırdı. Şimdi düşünüyorum öyle olmuyor.”

“DAR, İKRAR, GÖRGÜ CEMLERİ YAPAMIYORUZ”

Dedelerin olmaması nedeniyle dar, ikrar ve görgü cemlerini yapamadıklarını belirten Hamza Şeyh Dede Cemevi Kültür Merkezi ve Kayabelen Folklor Araştırma Derneği Başkanı Özgür Oğuz, “Tabi ülkenin koşullarını da göz ardı etmemek lazım. Çünkü ülke kötüye gidiyor, ekonomik koşullar çok ağır. O yüzden biraz daha birbirimize güç vermek gerekiyor. Sıkıntılar var. Bu sıkıntılar biraz da toplumsal sorunlar, ekonomi koşulların zorluğu” ifadelerini kullandı.

Cebrail ARSLAN/AFYON

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak