PİRHA- Eski eşi tarafından 40 yerinden bıçaklanan Emel Sayılır şiddet gören kadınların eve kapanarak hayatlarını daha da çekilmez kılmamaları gerektiğini düşünüyor. “Ne olursa olsun şiddet gören kadınlar arkalarına bakmasınlar, hayatı dimdik yaşasınlar” diyor. Sayılır IŞİD’in kaçırdığı Ezidi kadınlara yönelik çalışmalar da yapan Alman İnsan Hakları kuruluşu Uluslararası İnsan Hakları Toplumu’nda (IGFM) gönüllü olarak çalışmalar yürütüyor.
Haberin Videosu
Emel Sayılır (42) binlerce şiddet görmüş kadından yalnızca biri. 4 çocuk annesi Emel Sayılır, 2014 yılında Almanya’da boşandığı eski eşi tarafından 40 yerinden bıçaklanmış. 4 hafta komada kalmış. Hikayesi ise şiddet görmüş kadınlardan çokta farklı değil.
18 yaşında evlenen Sayılır, 20 yıllık bir evlilik süreci geçirmiş. 2002’de boşandığı eşiyle, yakınlarının da araya girmesi ile tekrar birleşmiş ve 2013 yılının sonuna kadar evli kalmış. Daha sonraki süreçte kesin kez boşanmaya karar veren Sayılır, 2013 yılı sonlarında eşinden resmi olarak boşanmış. Boşandıktan yaklaşık 7 ay sonra da söz konusu olay gerçekleşmiş.
“BAŞTA BIÇAKLANDIĞIMI HİSSETMEDİM”
“Okulların tatil günüydü ve 4 Temmuz aynı zamanda benim doğum günümdü. Arkadaşlarım ısrar etti, izne gideceksin yemek yiyelim dediler. İşten çıktıktan sonra yemeğe gittik. Yemek çıkışı gece 11.30 civarıydı, arabayı park ettiğim yer de sakin bir yerdi. Tam arabaya geldim biri kolumdan tuttu. Yumruk atıyor sandım, öncelikle beni bıçakladığını hissetmedim. 40 bıçak darbesinden sonra kendimi kaybetmişim. Sonra bir ışık suratıma geldi. “Çocuklarım evde yalnız, boşandım” demişim. Sanırım eski eşimi işaret etmek içindi hatırlamıyorum. Kolumda 14 bıçak darbesi vardı. Sadece kalp ve mide zarar görmemiş. Diğer bütün organlarım parçalanmış. 4 hafta komada kaldım. Komadayken her şeyi algılıyordum ama tepki veremiyordum” şeklinde anlatıyor Sayılır o gün yaşadıklarını.
8 DURUŞMA ARDINDAN 6.5 YIL CEZA…
Toplam 8 duruşma gerçekleşmiş. İlk duruşma dışında diğerlerine katılmamış Emel Sayılır. Fail hakkında öldürmeye teşebbüsten dava açıldığı halde ağır yaralamadan 6.5 yıl ceza verilmiş. “ Hakim bana nasıl kurtulduğumu sordu. Ben de “bilmiyorum, hatırlamıyorum” dedim. Hatırlamıyordum çünkü, yorulduğu için beni bırakmışta olabilirdi, ben yere düşmüşte olabilirdim. Hatırlayamamam hafifletici bir neden olarak görülmüş. Üstelik cinayete teşebbüs ettiğini itiraf etmiş. Köln Belediye Başkanı da bıçaklı saldırıya uğramıştı. Cinayete teşebbüsten faile 14 sene verdiler. Bu işle ilgilenenler de anlamıyorlar nasıl bu kadar ceza aldığını” diyerek tepki gösteriyor.
“ŞİDDET GÖREN KADINLAR ARKALARINA BAKMADAN, DİMDİK YAŞASINLAR”
Bir dizi ameliyatlar geçiren Sayılır, en son ameliyatını geçen yıl geçirmiş ve hala polis korumasında. “Duyduğum kadarıyla psikolojik tedavi görmüş ve cezası bitince de bırakmayacaklar tedaviye devam edecekmiş. Bu benim için rahatlatıcı en azından” diyor.
“Ne olursa olsun şiddet gören kadınlar arkalarına bakmasınlar, hayatı dimdik yaşasınlar” diyor Emel Sayılır.
“IŞİD’İN KAÇIRDIĞI EZİDİ KADINLARIN HÜRRİYETİ SATIN ALINIYOR”
Sayılır şiddet gören kadınların eve kapanarak hayatlarını daha da çekilmez kılmamaları gerektiğini düşünüyor. Şimdilerde Uluslararası İnsan Hakları Toplumu’nda (IGFM) gönüllü olarak çalışmalar yürütüyor. IŞİD’in kaçırdığı Ezidi kadınlara yönelik çalışmalar da yapan IGFM’de çalıştığı için mutlu olduğunu dile getiriyor. IGFM’nin çalışmaları hakkında ise şunları söylüyor:
“3. Dünya ülkelerinde yardıma muhtaç olan insanlara yardımlar topluyoruz. Mesela Irak’taki Ezidiler’e tırlarla yardımlar gönderiyoruz. Gerek maddi, gerek manevi yardımlar oluyor. Şu an kış ve orada Kamplarda bir sürü insan var. Kış şartları altında battaniyelere ihtiyaçları var. IŞİD’in elinden kurtarılan bir çok kadın ve çocuk var.
“TECAVÜZE UĞRAYIP, ÇOCUK DOĞURMAK ZORUNDA KALAN EZİDİ KADINLAR VAR”
Özellikle küçük yaşta IŞİD’in eline düşmüş kız çocukları defalarca tecavüze uğrayıp, pazarlarda satışa çıkarılmış. O insanlara topladığımız yardımlarla hürriyetlerini satın alıyoruz. Onları aramıza kazanmaya çalışıyoruz. Irak’ta kurulan kampta 136 çocuk var, kimsesiz çocuklar. Bunların çoğunluğu Ezidi çocukları. Kimisi Türkmenlere, kimisi Araplara verilmiş. Kendi kimliğini dilini bilmiyorlar. Psikolojileri tamamen yıpranmış. Bu çocukları topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Orada gönüllü doktorlar çalışıyor. Benim bildiğim kadarıyla Almanya’ya getirilmiş 10-15 çocuk ve kadın var. Şu an koruyucu aileler arıyoruz onlara.”
“ŞİDDET GÖRMÜŞ BİR KADIN OLARAK O KADINLARI ÇOK İYİ ANLIYORUM”
Şiddet görmüş bir kadın olarak onları çok iyi anladığını ifade eden Emel Sayılır, “Psikolojik olarak defalarca intihara kalkışıp ölmek isteyenler, en acısı da tecavüze uğrayıp hamile kalmış olanlar, o bebekleri istemeyenler var. Artık kürtaj zamanı geçtiği için dünyaya getirmeye mecbur kalıyorlar. Bu insanları tekrar topluma kazandırmak, onların psikolojisini düzeltmek önemli ve zor. Böyle insanlara yardım etmek kurtarmak bize mutluluk veriyor, beni daha çok mutlu ediyor” diyor.
Elif SONZAMANCI
Yoruma kapalı.