PİRHA- AKP’nin iktidarda olduğu son 20 yılda, İSİG Meclisi’nin yayınladığı verilere göre gerekli önlemler alınmadığı için en az 1989 madenci iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü. Türkiye’deki maden işçileri, 2022 yılının Dünya Madenciler Günü’nün de yine iş kazaları ve iş cinayetleri riskiyle karşı karşıya.
AKP’nin iktidarda olduğu son 20 yılda, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin 15 Ekim’de yayınladığı verilere göre gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle en az 1989 madenci iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
İSİG verilerine göre, ölümlerin büyük bir kısmı özel maden ocaklarında meydana gelirken, madenci ölümleriyle ilgili açılan davalar da ise patronlara ödül gibi cezalar verildiği, kamu sorumlularının ise yargılanmadığı görülüyor.
İŞÇİLERİN CENAZELERİNE BİLE ULAŞILAMADI
-2011 yılında Maraş’ın Afşin ilçesindeki termik santralin Çöllolar sahasında meydana gelen toprak kayması sonrası 11 işçinin ölümüyle ilgili yargılanan Park Teknik AŞ ile EÜAŞ yöneticisi 23 kişiden 4’ü, 4’er yıl 2’şer ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, daha sonra hapis cezasını 91 bin 200’er lira paraya çevirdi ve bunun da 24 ay taksitle ödenmesine karar verildi. 9 işçinin cenazelerine ise hala ulaşılamadı.
-2014 yılında meydana gelen 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nda “Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla yargılanan Patron Can Gürkan’a 20 yıl hapis cezası verildi. Kararı Çöllolar’ı para cezasıyla kapatan hakim verdi. Şu an davada tutuklu kimse bulunmuyor.
KAZALARIN SORUMLUSU OLAN MADEN PATRONLARI VE KAMU GÖREVLİLERİ ADİL YARGILANMIYOR
-2014 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında meydana gelen ve 18 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamı, Türkiye’nin toplu iş cinayetlerinden biri olarak hafızalarda iz bıraktı. Katliam sonrası açılan davada, sanıklara 3 yıl 1 ay ile 21 yıl arasında hapis cezası verildi.
-2017 yılında Şırnak’ta kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan özel bir maden ocağında meydana gelen göçükte 8 işçi yaşamını yitirdi.
-14 Ekim 2022’de Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı Amasra Müessesesinde meydana gelen patlamada 42 işçi hayatını kaybetti.
2021 YILINDA 1417 İŞÇİ İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI NEDENİYLE ÖLDÜ
SGK verilerine göre ise, 2021 yılında 1417 işçi iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle öldü. 511 bin iş kazasının 11 bini kömür ocaklarında yaşandı. Yine SGK’deki bilgilere göre, 2021 yılında Manisa’da meydana gelen 17 bin 766 iş kazasının 2 bin 359’u kömür ve linyit çıkarılan iş yerlerinde meydana geldi.
Özel madenlerde işçi ölümleri oranının, kamu madenlerinden 16 kat daha fazla olması denetim eksikliği, kâr hırsı ve üretim zorlamasının bir sonucu olduğunu açıkça gözler önüne seriyor.
HABER MERKEZİ
Yoruma kapalı.