PİRHA- “Firari Yazılar” adlı kitap, Bolu F T Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan Yazar Erol Zavar’a verilmedi. Bu duruma kitabın hazırlayanlardan Adil Okay tepki göstererek, yazarlar, şairler ve yazar örgütlerinin yaşanan olumsuzluklara müdahil olması çağrısında bulundu.
Farklı cezaevlerinde tutulan 38 tutuklu yazarın yazılarından oluşan “Firari Yazılar” adlı kitap, Bolu F T Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan yazarı Erol Zavar’a verilmedi. Cezaevlerinden gönderilen yazılardan oluşan kitabın, “yasa dışı” ve “sakıncalı” gibi gerekçelerle cezaevleri yönetimleri tarafından kabul edilmemesine dair İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi’nde basın açıklaması düzenlendi.
“BİR DEVLET GÖREVLİSİNİN NEFRET SÖYLEMİNİ KINIYORUZ”
İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir açıklama öncesi sanatçı Sezen Aksu’nun başta Cumhurbaşkanı olmak üzere çeşitli kesimler tarafından bir şarkı sözü bahane edilerek hedef gösterilmesini kabul etmediğini belirterek, “İHD olarak ifade özgürlüğünün yanındayız. Bir devlet görevlisinin bir sanatçıya veya yurttaşa karşı nefret söylemini kınıyoruz” dedi.
Demir’in ardından açıklamayı okuyan ve Dr. Ayhan Kavak ile birlikte kitabı hazırlayan Fransa PEN üyesi, Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi, Görülmüştür Kolektifi sözcüsü yazar Adil Okay, “Sansür yalnızca üretim için gerek duyulan kaynakların yasaklanması olarak çıkmaz karşınıza. Kimi zaman da doğrudan, üretimleriniz idarenin politik tercihlerinin hışmına uğrayabilir ve bazen kısmen bazen tamamen sansürlenir. Bu durum sıklıkla yaşandığından, giderek “acaba şunu yazsam takılır mı” kaygısı oluşabiliyor. Böylece “öğrenilmiş çaresizlik” denilebilecek oto sansür gelişebiliyor. Bu da bir çeşit ezop dili geliştirilmesine ve güçlü imgeler yaratılmasına da sebep olabiliyor” dedi.
“BAŞKA HAPİSHANELERDE SERBEST OLAN KİTAP EĞİTİM KOMİSYONU’NA TAKILMIŞTIR”
Bolu Hapishanesi’nin Dr. Ayhan kavak ile birlikte hazırladıkları, içlerinde Erol Zavar’ın, Gültan Kışanak’ın, Leyla Atabay’ın, Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 38 mahpus yazar ve şairin söyleşilerinden oluşan Firari Yazılar adlı Kültür Bakanlığı’nın İSBN numarası verdiği yasal kitabını tehlikeli bulup yasaklandığını ifade eden Okay, “Kitabın sahiplerinden olan kanser hastası şair Erol Zavar’a vermemiş. Yani başka hapishanelerde serbest olan, kitapçılarda satılan bu kitap Bolu hapishanesinin “okuma yazma bilmeyen” Eğitim Komisyonu’na takılmıştır” diye konuştu.
“KİTABIMIZ BOLU F TİPİNDE NEDEN YASAK?”
“Kitabı okusalar ufukları açılır, ‘yasak mührü’nü vurmazlardı” diyen yazar Okay, “Örnekler saymakla bitmez. Erol Zavar bana gönderdiği 1 Ocak 2022 tarihli son mektubunda kitabını alabilmek için sonuna kadar mücadele edeceğini şimdi de Ağır ceza mahkemesine başvuracağını söylüyor. Bu kez de ben Adalet Bakanı’na soruyorum. Başka hapishanelerde serbest olan kitabımız Bolu F Tipinde neden yasak. Neden tehlikeli ve baştan çıkarıcı bulunmuş” ifadelerini kullandı.
“NE EROL YAZMAKTAN, DİRENMEKTEN VAZGEÇECEK, NE DE BİZ”
Yazarlar, şairler ve yazar örgütleri bu olaylarda müdahil olması çağrısında bulunan Okay, şunları dile getirdi:
“Keyfi olarak yasaklanan kitapların takibi sadece aklı özgür ama eli kolu bağlı mahpuslara bırakılmamalıdır. Ne Erol yazmaktan, direnmekten vazgeçecek ne de biz. Onlara kitap yollamaya da devam edeceğiz. Keyfi yasak koyucuları teşhir etmeye devam edeceğiz. Karşımızda kendi yasalarına, cezaevi mevzuatına uymayan hapishane idareleri. Bizden alınan vergilerle maaş alan, ellerindeki yetkiyi kötüye kullanan sözde “Eğitim” Komisyonları. Onları destekleyen İnfaz Hâkimleri. Nereye kadar. Gün olur devran döner bu keyfi yasak koyucular kamu vicdanı yanı sıra mahkemelerde de yargılanır.”
PİRHA/MERSİN
Yoruma kapalı.