Alevi Haber Ajansi

22. Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü sahiplerine verildi!-VİDEO

PİRHA – İnsan hakları savunucusu ve yayıncı Ayşenur Zarakolu anısına verilen ‘Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü bu yıl gazeteciler Çiğdem Toker, Metin Cihan ve Şano Ar Tiyatroda Sanat Topluluğu’na verildi.

İnsan hakları savunucusu ve yayıncı Ayşenur Zarakolu’nun yaşamını yitirmesi sonrasında, 2003 yılından bu yana verilen ‘Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’nün 22.si sahiplerini buldu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi tarafından oluşturulan seçici kurul, “İnsan hakları ve barış için mücadelede ısrar” teması ile bu yıl gazeteciler Çiğdem Toker, Metin Cihan ve Şano Ar Tiyatroda Sanat Topluluğu’na ödüllerini verdi.

İnsan Hakları Derneği’nde yapılan törene katılım bir hayli yoğun oldu.

Törenin yapıldığı salona Zarakolu’nun fotoğrafları asıldı. Programın sunuculuğunu ise Kerem Fırtına ile Jiyan Tosun yaptı.

Hakkında yürütülen soruşturmalar nedeniyle ülkeyi terk eden Gazeteci Metin Cihan adına ödülü avukatı Özgür Urfa aldı.

AYŞENUR ZARAKOLU HAKKINDA!

Türkiye’de düşünce, ifade ve yayınlama özgürlüğünün genişlemesine yayıncılık yoluyla katkı vermek için mücadele etmiş; çalışmalarıyla uluslararası ödüllere değer görülmüştür. Ragıp Zarakolu ile birlikte Belge Yayınları’nın kurucu ortağıydı.

1986 yılında kuruluşundan itibaren İnsan Hakları Derneği’nde aktif rol aldı. Zarakolu ayrıca İstanbul Hukuk Fakültesi’nde başladığı hukuk öğrenimini, anayasa hukukçusu Orhan Aldıkaçtı ile giriştiği, Türk Ceza Kanunu’nun 141 ve 142. maddelerine ilişkin bir tartışma nedeniyle bıraktı. Öğrenimini Edebiyat Fakültesi’nin Sosyoloji bölümünde tamamladı.

Öğrencilik yıllarından itibaren siyasetin içinde aktif olarak yer aldı. Türkiye İşçi Partisi gençlik kollarında ve Yol-İş sendikasında çalıştı. Dev-Genç örgütlenmesinin öncülü olan Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun kurulmasında rol aldı.

1990-1997 yılları arasında hakkında açılan dava sayısı otuzu geçti. Fransız bir yazarın Ermeni Kırımı üzerine olan yazılarını yayımladığı için 1993 yılında iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1994 ve 1996 yıllarında iki kez beşer ay hapis yattı ve siyasi hakları kaldırıldı. Siyasi hakları kaldırılmadan önce Demokrasi Partisi (DEP) ve Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Parti meclislerinde görev yaptı.

1995 yılında Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’ne değer görüldü. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden 1996 yılında “Hellman/Hammett”; Amerikan Pen’den 1997’de; Dünya Yayıncılar Birliği’nden “Düşünce, Yazma, Yayınlama Özgürlüğü” ödülünü 1998 yılında aldı. 1997’de The New York Times, Zarakolu’yu “Türkiye’nin sansür yasalarına meydan okuyanlardan biri” olarak tanımladı.

“Mare Nostrum” adı altında Anadolu ve Akdeniz edebiyatına ait eserler yayınladı, Yunan edebiyatına geniş yer verişi nedeniyle, Yunanistan’daki Abdi İpekçi Komitesi tarafından 1999’da Türk-Yunan Barış ve Dostluk Ödülü’ne layık görüldü.

Zarakolu, 28 Ocak 2002’de kanser nedeniyle İstanbul’da yaşamını yitirdi.

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak