PİRHA – Ankara sağlık meslek örgütleri, hızla artan fakülte sayısı, öğrenci kontenjanlarındaki artış ve sağlık çalışanlarının istihdamına ilişkin açıklama yaparak “İnsan gücü planlaması ilkeleriyle bağdaşmayacak şekilde fakülteler açılmış, öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar yaşanmıştır. 2002 yılında 19 olan diş hekimliği fakülte sayısı bugün 92’ye çıkmıştır” denildi.
Ankara Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Veteriner Hekimler Odası ve Eczacılar Odası, birbiri ardına açılan fakülteyle birlikte öğrenci kontenjanlarındaki artışa ve sağlık çalışanlarının istihdamına ilişkin Ankara Dişhekimleri Odası’nda ortak basın açıklaması yaptı.
Açıklamayı okuyan Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy, sağlık mesleklerinde yüksek nitelik, yerinde dağılım ve doğru istihdam kriterlerinin dikkate alınmadığını ifade etti. Özsoy “İnsan gücü planlaması; ülkelerin kaynaklarını verimli kullanmak adına en çok önem verdikleri konulardan biridir” diyerek şöyle devam etti:
“RANT İÇİN AÇILAN FAKÜLTELER BİRAN ÖNCE KAPATILSIN”
“Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de Sağlık Meslekleri eğitimi en maliyetli eğitimdir.
Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine öncelik veren, insan gücü planlamasını; ihtiyaç, talep ve nüfus kriterlerine göre belirleyen Ulusal Sağlık Politikaları oluşturulmadan, toplum sağlığının çağdaş ülke seviyelerine getirilmesi mümkün değildir.
Son 10 yıldır insan gücü planlaması ilkeleriyle bağdaşmayacak şekilde birbiri ardına Tıp, Diş hekimliği, Eczacılık ve Veteriner Fakülteleri açılmış, öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar yaşanmıştır.
2002 yılında 19 olan diş hekimliği fakülte sayısı bugün 92’ye çıkmıştır. 2005 yılında 960 olan kontenjan 2019’da 66 fakültede 6421 sayısına ulaşmıştır.
Tıp fakültesi sayısı bu gün itibariyle 112 adettir ve kontenjanı 16.000 sayısına ulaşmıştır.
Veteriner fakülteleri sayısı bu gün itibariyle 34 adettir ve kontenjanı 2526 sayısına ulaşmıştır.
Eczacılık Fakültesi sayısı 2003-2004 öğretim yılında 11’den, 2018-2019 yılında 40’a çıkmış ve kontenjan 3 bin 524’ e ulaşmıştır.
Bu durum sürdürülemez bir noktaya gelmiştir. Önlem alınmaz ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde işsiz sağlık meslek çalışanlarının, mesleğinin dışında başka alanlarda çalışmak zorunda kalması kaçınılmaz olacaktır.
“SİYASİ RANT İÇİN AÇILAN FAKÜLTELER KAPATILMALIDIR”
Sağlık bir bütündür ve en temel haktır. Bizler Sağlık Meslek Örgütleri olarak yeterli öğretim elemanı olmadan, müfredatları güncellikten uzak, laboratuvarları ve klinikleri yetersiz, kütüphaneleri fakir ve en önemlisi üniversite geleneğinden yoksun açılan niteliksiz fakültelerde ve arttırılan kontenjanlarla yeterince eğitim almadan mezun olmuş meslektaşlarımızla Toplumun Sağlık Kriterlerinin düzeltilemeyeceğini bir kez daha dile getiriyoruz.
Sürdürülemez diye açıklamalarını yaptığımız bu durum hem ülke kaynaklarının kötüye kullanılmasıdır hem de yaşam hakkının temel ögelerinden sağlık hakkının kötü ortam hazırlayıcısıdır. Hekim ve eczacı sayılarının kontrolsüz artması toplumdaki sağlık mesleği algısında değer kaybı oluşturmaktadır.
Meslek Odaları olarak kendi mesleklerimizle ilgili olarak sözlerimizin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor ve çözüm önerilerimizi sıralıyoruz:
Hiçbir hazırlık yapılmadan, plansızca, siyasi rant için açılan, teknik altyapısı yetersiz fakülteler bir an önce kapatılmalıdır.
Var olan fakülte kontenjanları azaltılmalıdır.
Öğretim üyesi eksikliği tamamlanmadan Fakülteler açılmamalıdır.
Fakültelerin müfredatları evrensel standartlarda, laboratuvarları ve kütüphaneleri ise taleplere yanıt verecek yeterlilikte olmalıdır.”
PİRHA / ANKARA
Yoruma kapalı.