PİRHA-Köyüne dönüş yaparak 20 yıldır arıcılık yapan Dersimli Haydar Gül, “Arıcılık devlet tarafından desteklenmesi gereken bir sektör. Köyler şehirleri besler, devletin köylere geri dönüş için insanları desteklemesi gerekiyor” dedi.
Dersim 90’lı yıllarda köy boşaltmaların çok yaşandığı kentlerin başında geliyor. OHAL Valiliği’nin Kasım 1997 tarihli raporuna göre, Dersim’de 1994’te 183 köy, 823 mezra 8 bin 439 hane boşaltıldı, 41 bin 939 kişi yerinden edildi. Şimdi ise az da olsa yıllar sonra köylerine dönüş yapanlar var.
Bunlardan biri de Haydar Gül. Gül, Dersim merkeze bağlı Sin köyüne dönmüş, 20 yıldır arıcılık yapıyor.
“DERSİM’DE ULUSLARARASI KALİTEDE BAL ÜRETİMİ VAR “
Dersim’de yoğun bitki potansiyeli olduğunu söyleyen Haydar Gül, “Dersim’de uluslararası kalitede bal üretimi var ancak mevsim kurak geçtiği zaman bitki florası düşük olduğu için bal üretimi de verimsiz olur. Doğa verimli olursa emeğinizin karşılığını alabilirsiniz. Biz sabırlı bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.
“Arıcılık zevkli bir meslek. Doğayla iç içesiniz, o yüzden yıllardır arıcılığı sürdürmeye çalışıyoruz” diyen Gül, şunları kaydetti:
“Arıcıların birçok sorunu var. Gittikleri yerde elektrik ve yol sıkıntısı var. Devlet tarafından desteklenmesi gereken bir sektör. Köylere geri dönüş için devletin destek vermesi gerekiyor. Eskiden ülkede üretim vardı ancak şimdi ise dışarıya bağımlı hale geldik. Köyler şehirleri besler, devletin köylere geri dönüş için insanları desteklemesi gerekiyor. Bunun için de istihdam ortamının sağlanması gerekiyor. Fidanı ekmekle olmuyor, o fidanı sulamak gerekiyor. O yüzden köyünüz serbest demekle olmuyor, aynı zamanda köylüyü de desteklemek gerekiyor” dedi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.