PİRHA – TBMM Adalet Komisyonu’nda AKP-MHP oyları ile kabul edilen 2. Yargı Paketi’ne CHP, HDP ve İYİ Parti muhalefet şerhi düştü. CHP’li Komisyon üyeleri; “Hak arama ve sağlıklı yargılanmanın ikinci plana itileceği” uyarısında bulundular.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla AKP’li hukukçu vekiller tarafından hazırlanan 2. Yargı Paketi TBMM Adalet Komisyonu’nda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi. Muhalefet teklifin Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturularak TBMM’nin devre dışı bırakıldığı eleştirileri yaptılar.
BÜYÜK TARTIŞMALARLA KABUL EDİLDİ
Yargı reformu strateji belgesi kapsamında hazırlanan 63 maddelik “Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi” TBMM Adalet Komisyonu’nda büyük tartışmalarla kabul edildi.
CHP, HDP ve İYİ Parti şerh düşerek teklifin içeriği ile ilgili yapılması gereken düzenlemelere ilişkin önerilere de yer verdi.
CHP ve HDP’li Komisyon üyeleri; kanun teklifinin milletvekilleri tarafından değil Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bürokratlar tarafından hazırlandığını, yine teklif ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurduğu Hukuk Politikaları Kurulu ve Adalet Bakanlığı’ndan birkaç bürokratın içeriği hazırladığı belirttiler. AKP’li ve MHP’li milletvekilleri düzenlemeden bihaber olduklarını, teklifin Başkanlığa sunulduğunda haberdar olduklarını belirttiler.
“HAK ARAMA İKİNCİ PLANA İTİLDİ”
Kanun teklifi 63 maddeden oluşan “torba kanun” niteliğinde TBMM gündemine gelecek.
İktidarın torba kanun olarak genel kurula sunmasının amacı da iç tüzük ve teammüller gereği torba kanun üzerine müzakere yapılması kısıtlanabiliyor. AKP’li TBMM Başkanı Mustafa Şentop da genel kurula gelecek kendileri için önemli görüşmelerde AKP’li Meclis Başkan Vekili görevlendirerek görüşmelerin daha hızlı işlemesini sağlıyor. Muhalif milletvekillerine yönelik tavırları ve antidemokratik uygulamaları ile bilinen AKP’li TBMM Başkan Vekili Sadi Bilgiç’in bu düzenleme ile ilgili genel kurul görüşmelerinde oturumları yönetmesi bekleniyor.
CHP ve HDP’li Komisyon üyesi milletvekilleri “İktidar bilinçli bir şekilde hak aramamızı ve doğruyu konuşmamızı engellemek istiyor. Milletvekillerinin hazırlaması, üzerinde tartışması gerektiği bir konuyu maalesef yürütmenin başı Erdoğan tarafından atanmış bürokratlar yapıyorlar. Bu açıkça yürütmenin yasamaya açık bir saldırısı ve yetkisizliktir. Bu kanun dışıdır” dedi.
HDP’Lİ KOMİSYON ÜYELERİ: MECLİS YASAMA SÜRECİNDE DEVRE DIŞI BIRAKILIYOR
HDP’li Komisyon üyeleri muhalefet şerhinde ise teklifin Anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekerek “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte TBMM’nin itibarsızlaştırılması süreci son hızla devam etmektedir. Sarayda hazırlanan torba yasalar kanun teklifinin altında imzası olan milletvekilleri tarafından önce komisyonlara ardından da virgülüne dokunmadan TBMM Genel Kurulu’na sunulmaktadır. Sadece teknik prosedür yerine getirilerek bu vesileyle idari onay ofisi haline getirilerek bu vesiyleyle idari onay ofisi haline getirilen Meclis’e yasama sürecinde bir araç rolü biçiliyor. Yasama sürecinde Meclis’i devre dışı bırakan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Torba Yasa Hükümet Sistemi’ne dönüşmüş durumdadır” denildi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.