Alevi Haber Ajansi

2 milyon taşeron işçi, amasız, koşulsuz kadro istiyor

Yaklaşık 2 milyon taşeron işçinin gözü kulağı hükümet tarafından hazırlığı yapılan kadro düzenlemesinde. taşeron işçisi Abidin Gülümser  “İktidar sadece kendi görüşünde olan işçiye iş vermeyeceğini, herkese kadro verileceğinin garantisini vermek zorundadır. Kaygılıyız” dedi.

Hükümet tarafından kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasına dair yapılması planlanan yasal düzenlemeye ilişkin tartışmalar hız kazandı. Taşeron işçiliğin AKP döneminde yıllara göre dağılımına dair Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK), geçtiğimiz günlerde hazırladığı rapor, taşeron işçiliğindeki artışa dair önemli veriler sunuyor. Rapora göre, 2002 yılında kamu ve özel sektörde 387 bin 118 olan taşeron işçilerin sayısı, 2004 yılında en az 581 bin 490, 2005 yılında en az 657 bin 677, 2006 yılında en az 907 bin 153, 2008 yılında en az 1 milyon 261 bin 630, 2010 yılında en az 1 milyon 293 bin 89, 2011 yılında en az 1 milyon 611 bin 204 olurken, 2017 yılında ise 2 milyonu aşmış durumda.

Yıldan yıla artan taşeron işçilik sorunuyla ilgili yapılacağı belirtilen düzenleme henüz ete kemiğe bürünmediği için, sayıları 2 milyonu aşan taşeron işçilerin akıbetinin ne olacağı da henüz belirsizliğini koruyor.

 AYRIMSIZ VE ŞARTSIZ TÜM İŞÇİLERE KADRO

Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı (ÇSGB) Jülide Sarıeroğlu’nun bu yönde yaptığı açıklamalardan yansıyan bilgilere göre, kamuda çalışan tüm taşeron işçiler 4/D (işçi), 4/C (geçici personel) ve 4/B (sözleşmeli) kadrolarına alınacak. Yine mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin de 9 ay 29 gün’e kadar çıkartılacağı belirtiliyor.

Yapılacak 12 maddelik yasal düzenleme ile 900 bin dolayında taşeron işçi, soruşturmaya tabi tutulup, sınavdan geçirilecek. Güvenlik soruşturması ve sınavdan geçenlere ise kadro verilecek. 1 milyonu aşkın taşeron işçinin durumunun ne olacağı yanıtı merak edilen sorular arasında. Hazırlığı süren söz konusu 12 yasa taslağının yakın zamanda tamamlanarak Meclis’e gönderilmesi bekleniyor.

Yansıyan bilgiler ışığında düzenleme sonucunda kadroya soruşturma ve sınav ile geçilebilinecek olmasının kaygı duymalarına yol açtığı taşeron işçiler, ayrımsız ve şartsız bir şekilde tüm işçilere kadro verilmesini ve taşeron sisteminin yasaklanmasını talep ediyor.

 “TAŞERON SİSTEMİ YASAKLANMALI”

Taşeron İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cemal Bilgin, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerinin ardından, AKP’nin seçim vaadi taşeron işçileri ele aldığını, ama verdiği sözleri yerine getirmediğini belirtti.

AKP’nin artık sözünü yerine getirerek taşeronu yasaklanması gerektiğini vurgulayan Bilgin, belediye, özel sektör ve kamuda fakatsız, amasız, sınavsız bir şekilde tüm taşeronlara 01 Ocak 2018 tarihiyle birlikte derhal kadro verilmesi gerektiğini söyledi.

 “NEDEN ŞAİBE YARATILIYOR?”

Şuan içeriği tam olarak bilinmeyen bir yasa taslağının tartışıldığını belirten Bilgin, “Sendikaların, STK’ların, derneklerin 20 maddelik denilip, 12 maddeye düşürülen yasa taslağından haberi yok. Neden bu şaibe yaratılıyor. Önce bize sınavsız olacağı söylendi. Şimdi ise sınav ile yapılıyor neden?” diye sordu.

 “İKTİDAR HERKESE KADRO VERİLECEĞİNİN GARANTİSİNİ VERMELİ”

Sosyal medyada ‘Kamu Taşeron İşçileri’ adı altında açtıkları hesapta, 140 bin taşeron işçinin taleplerini ilettiğini dile getiren taşeron işçisi Abidin Gülümser ise, Mart ayında 20 kadar taşeron işçi olarak Meclis’te MHP ve CHP ile görüşüp, taleplerini aktardıklarını, fakat AKP’nin kendilerine randevu dahi vermemesinden yakındı. Eylül ve Ekim aylarında ise Cumhurbaşkanı’nın danışmaları ile görüşebildiklerini ve taleplerini onlar aracılığıyla iletebildiklerini ifade eden Gülümser, “Bugün taşeron işçileri yeniden gündeme geldi ise taşeron işçileri, dernekleri ve sendikaların mücadelesi sonucudur” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın son açıklamalarının kendilerini iyice kaygılandırdığını dile getiren Gülümser, “Neden sınav yapılıyor. Bizler zaten yıllardır çalışan işçileriz. Bugün ilkokul mezunu birçok işçi var onlar sınavı nasıl geçecek ve kazanılmış hakları var. Sınavı geçemeyen işçiler işe alınmayacak. Bugün 2 milyonun üzerinde işçi var. Neden sadece 900 bin işçiye kadro veriliyor. Geriye kalan 1 milyon 100 bin işçiye ne olacak? Sınavın dışında bir de güvenlik soruşturması yapılacak deniliyor. Bu da insanların siyasal görüşlerine göre kadro verilecek kaygısını artırıyor. İktidar sadece kendi görüşünde olan işçiye iş vermeyeceğini, herkese kadro verileceğinin garantisini vermek zorundadır. Kaygılıyız” dedi.

MA / Metin Yoksu

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak