PİRHA- Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF), Dersim İnşa Kongresi (DİK) tarafından organize edilen 14. Dersim Kültür Festivali’nde Dersim’e yönelik soykırıma işaret edilerek, “Dersim’i Dersim yapan itikatı, inancı ve dilidir. Onurluyuz, başımız dik, mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz” mesajı verildi.
FEDA, ADEF ve DİK tarafından yapılan 14. Dersim Kültür Festivali, Almanya’nın Frankfurt kentindeki çeşitli etkinliklerle sona erdi.
Festivalin ikinci günü, Hüseyin Bildik’in okuduğu gulbeng ile başladı.
‘Dersim’de Kadın ve Ekoloji’ panelinin ardından, festival programı kültürel etkinliklerle devam etti. İlginin yüksek olduğu festivalde sanatçı Burhan Karakaş da sahneye çıkarak ezgiler seslendirdi. Festivalde Cumartesi Anneleri’nin 1000. hafta eylemine de destek verildi.
Festivalin ilerleyen saatlerinde Gule Meyara sahne aldı. Müzik dinletisi ardından Demokratik Alevi Federasyonu Eşbaşkanı Huri Kabayel, Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu Başkanı Muharrem Erdoğan, Dersim İnşa Kongresi Eşbaşkanı Erol Aydın kısa konuşmalar yaparak soykırımcı politikalar karşısında, inancı, dili, kültürü sahiplenme çağrısında bulundu.
Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut da festivale katılanlar arasında yer aldı. Akbulut, Dersim halkını selamlayarak enternasyonel dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
Festivalin en coşkulu programlarından biri de kültürel geleneklere göre düzenlenen Dersim düğünü oldu. Gelin ve damat, halkın coşkulu alkışlarıyla karşılanırken, Pir Hüseyin Bildik de gülbeng okudu.
Programın sonraki bölümünde ise folklor ekibi sahne aldı. Festivalin ilerleyen saatlerinde Avrupa Kadın Dayanışması, Cumartesi Anneleri’nin 1000. Hafta eylemi nedeniyle destek mesajı yolladı. Festivalin sonraki aşamasında Veysel Aydın’ın sahne almasıyla devam etti.
BELEDİYE BAŞKANINA VİZE REDDİ!
14. Dersim Kültür Festivali’ne katılımı engellenen Birsen Orhan’ın durumuna da dikkat çekildi. Festival komitesi, Dersim Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan’ın festivale çağrıldığını ancak vize verilmediği için gelemediğini belirtti. Festival komitesi bu uygulamayı kınadı.
DEDEF Genel Başkanı Ali Rıza Bilir ise yaptığı konuşmada, sürgündeki yurttaşları buluşturduğu için festival komitesine teşekkür etti. Bilir, olağanüstü hal şartlarında Dersim’de yıllardır festival örgütlediklerinin de altını çizdi. Bilir, “Hiçbir şey gösterildiği gibi değil, zengin zenginleştikçe, fakir fakirleşiyor. Planladıkları maden projeleri de geniş bir alanı tahrip edecek. Dersim adeta insansızlaştırılıyor. Bu yapılan anti demokratik uygulamalara asla müsade etmemek gerekir” diye konuştu.
“AABF TEMSİLCİ IŞIKLI: KÖKLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) temsilcisi Togay Işıklı da Kırmancki yaptığı konuşmasında Harde Derweş olarak adlandırılan Dersim topraklarının kutsallığına dikkat çekerek, “Köklerimize sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.
KORDU: DERSİM’DE İNSANSIZLAŞTIRMA POLİTİKASI YÜRÜTÜLÜYOR
DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu konuşmasına festival organizesine teşekkür ederek başladı. Kordu, Dersim’e inkar ve insansızlaştırma politikalarına dikkat çekerek, “Dersim önemli bir tarihi olan bir coğrafya, aynı zamanda önemli bir direniş tarihi var. Cumhuriyetin ilk yüzyılında yaşanan soykırım ve inkar tarihini , ikinci yüzyılda tamamlamak istiyorlar. Bu topraklarda demokrasi mücadelesi veren tüm değerlerimizi anıyoruz. Özel savaş politikaları ile Dersim’de bir insansızlaştırma politikası yürütülüyor. Faşizm yükseliyor ama biz de mücadelemize devam ediyoruz. Elbette ki bu tarihsel mücadele bize büyük sorumluluk yüklüyor. Sürgündeki halkımız kendi değerlerine daha fazla sahip çıkmalı. Buradaki halkımızın kalbi biliyoruz ki Harde Derweş topraklarında atıyor. Dersim’i Dersim yapan inancı, kültürü, dilidir. Avrupa’da yaşayan halkımız bu değerler ile daha çok kenetlenmelidir” şeklinde konuştu.
KOBANE DAVASI KARARLARI
Kordu, Kobane Davası’nda verilen cezalara dikkat çekerek, davanın siyasi, politik bir dava olduğunu söyleyerek, “İnsansızlaştırma politikasından sonraki adım demografisini değiştirmektir. O nedenle dışarıdan insan taşıyorlar. Kadim coğrafyamız ekolojik bir coğrafyadır. Dersim coğrafyası madenlerle delik deşik ediliyor. Hem ekonomik, hem insani değerleri sömürülüyor. Turizm yapıyoruz diyerek, o coğrafyanın değerleri ile oynuyorlar. Bizi bir araya getiren mücadele tarihimizdir. Daha çok örgütlü olmalıyız. Yüzümüzü topraklarıma dönmeliyiz. Coğrafyamız ağır bir saldırı altındadır. Kobane Davası politik bir davadır. Arkadaşlarımız yargılanan değil, o heyeti yargılayan oldular” ifadelerini kullandı.
Kordu ayrıca Cumartesi Annelerinin 1000. Oturumunu hatırlatarak, bulunduğu yere karanfil bıraktı. Cezaevindeki tutukluların durumunu hatırlatan Kordu, infaz yakmalar nedeniyle bir çok siyasi tutukluya düşman hukuku uygulandığını ifade etti.
14. Dersim Kültür Festivali, halay ve müziklerle sona erdi.
PİRHA/ALMANYA
Yoruma kapalı.