Alevi Haber Ajansi

105 Milyon TL kayıpla satılan Amasya Şeker Fabrikası Meclis gündeminde

PİRHA- Amasya Şeker Fabrikasının 117 dönüm arazisinin 50 milyon TL’ye bir şirkete devri yapılırken, değerinin 155 milyon TL olduğu ortaya çıktı. Amasya Şeker Fabrikası ve Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi üzerinde siyasi baskının kurulduğu iddialarına ve 105 TL’lik kayba ilişkin HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Meclis’e soru önergesi verdi. 

Amasya Şeker Fabrikasının 117 dönüm arazisinin 50 milyon TL’ye bir şirkete devri yapılırken, değerinin 155 milyon TL olduğu ortaya çıktı. Amasya Şeker Fabrikası ve Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi üzerinde siyasi baskının kurulduğu iddialarını ve 105 TL’lik kaybı HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Meclis gündemine taşıdı.

KOOPERATİF MÜDÜRÜ SAMSUN’A SÜRÜLDÜ

Tokat’ta yaklaşık 4 ay önce Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin (PANKOBİRLİK) yönetimi düşürüldü. Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Bekler, kooperatifin müdürü olarak çalışmaya devam ettiği için önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan PANKOBİRLİK’in yüzde 24’üne sahip olduğu Amasya Şeker Fabrikası’nın Genel Kuruluna katılabilecekken, tayini Samsun’a çıkarıldı.

Yalçın Bekler, 2017 yılında yapılan Genel Kurul’da Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak seçilmiş, fabrikayı bir yıldan fazla yönetmiş, bu dönemde karını açıklayan fabrikanın arazilerinin satışlarına karşı çıkmıştı. Bekler 117 dönüm arazinin 50 milyona bir şirkete devri yapılırken, arazinin değerinin 155 milyon olduğunu ortaya çıkardı.

ZARARINA SATIŞ

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, fabrikanın değerinin çok altına satılmasına ilişkin Meclis’e soru önergesi sundu. Önergede fabrikanın zararına satışına giden süreç şöyle anlatıldı:

“Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifine kayyım atanmış, Yalçın Bekler’in yerine Mustafa Saatçi getirilmiştir. Yeni yönetim 2019’da Amasya Şeker Fabrikasının para kazanmayıp 34 milyon TL zarar ettiğini açıklayınca Bekler, bu zararı Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı olarak mahkemeye taşımıştır. Yaklaşık 4 ay önce ise Tarım ve Orman Bakanlığı PANKOBİRLİK’in yönetim kurulu üyelerinin çeşitli gerekçelerle yönetici vasfını kaybettiğini ileri sürerek, yönetim kurulu üyeliklerini düşürmüştür. Böylece Yönetim Kurulu Başkanlığı da kadük olan Yalçın Bekler, Kooperatifin Müdürü olarak çalışmalarına devam ediyorken Samsun’a atanmıştır. 6 Ağustos’ta Amasya Şeker Fabrikasının Olağan Genel Kurulunda oy kullanacak olan Tokat pancar ekicileri kooperatifini temsil eden Yalçın Bekler oy kullanamayacak, kurulda sadece Amasya pancar ekicileri kooperatifinin oyu söz konusudur.”

Hatimoğulları’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yanıtlaması istemiyle sorduğu sorular ise şöyle:

■ Amasya Şeker Fabrikasının arazisinin 50 milyon TL’ye bir şirkete devri yapılırken, değerinin 155 milyon olduğu ortaya çıkan 117 dönüm arazi kime satılmak istenmiştir? Amasya Şeker Fabrikasının 105 Milyon TL kaybı kimlere yarayacaktır?
■ Bu arazi devrinin engellenmesinin ardından Pankobirlik Yönetimi ve Yönetim Kurulu Başkanı deyim yerindeyse gün yüzü görmemiştir. Bakanlığınızca Yönetimin düşürülmesinin nedeni nedir?
■ Şu an Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatçi’nin, iştiraklerinin yönetiminde olması tüzük gereğince mümkün müdür? Kendi icraatlarını denetleyecek olan Genel Kurulda mali tablosunu ibra etmesi olağan mıdır?
■ Genel Kurulun itiraz edilerek ertelenmesi, arsa devri başta olmak üzere kar-zarar durumunun incelenmesinin daha şeffaf ortamda yapılması Bakanlığınızca sağlanacak mıdır?
■ Amasya Şeker ve Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi üzerinde siyasi baskının kurulduğu iddiaları mevcuttur. Bu iddialar doğru mudur? Bakanlığınızın bunu araştırmak üzere çalışmaları olacak mıdır?
■ Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifinin hızlıca seçime gitmesi ve yönetiminin kurulmasının yolunu açmak üzere adımlarınız olacak mıdır?
■ Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifinin 4 yıldır kayyımla yönetilmesi olağan mıdır? Üye çiftçilerin seçimle yönetimi belirlemesi için neden şimdiye kadar adım atılmamıştır?
■ Genel Kurul’da fabrikanın Suluova’da kentin merkezinde 6 bin metrekare olan bir arazisinin Belediyeye arazi karşılığı verileceği/takası iddiası doğru mudur? Arazilerin değerleri eş midir/değerleme yapılmış ya da yapılacak mıdır?
■ 2 milyon litreyi aşkın etil alkolün piyasa değerinin çok altında bir şirkete satıldığı iddiası doğru mudur?

PİRHA/ ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak