20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla rapor yayınlayan İSİG’in verilerine göre 2018’in ilk on ayında ücret karşılığı emek vermek zorunda bırakılan 62 çocuk iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Türkiye’de işçiliğe mecbur bırakılan çocuklara ve iş cinayetlerine dair raporunu* yayınladı.
Rapora göre 2018 yılının ilk on ayında en az 62 çocuk iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi.
İSİG, konuya dair yeterince denetim olmadığını belirterek, işçi olmak zorunda bırakılan çocukların durumundan iktidarın sorumlu olduğuna işaret etti.
Rapordan öne çıkanlar şöyle:
- Çocuklar, iş cinayetleri sonucu en çok Antep, Urfa ve Mardin’de hayatını kaybetti. Bu iller tarım işçiliğinin ve kırsalda yoksulluğun had safhada olduğu yerler.
- İş cinayetlerinde yaşamını yitiren 62 çocuk’tan 10’u mülteci veya göçmen.
- Hayatını kaybeden çocukların yüzde 11’i kız çocuğu.
- Çocuklar, en çok ücretsiz aile işçiliğinin ve küçük yaşta çalışmanın yaygın olduğu tarım sektöründe hayatını kaybetti. İş cinayetinde yaşamını yitiren çocuklardan yüzde 11’i inşaatlarda çalışmak zorunda bırakıldı. Sanayide, madenlerde, küçük atölye ve işletmelerde, tamirhanelerde ve sokaklarda çalışmak zorunda bırakılanlar ise, trafikte, boğularak, yüksekten düşerek ya da ezilerek hayatını kaybetti.
- İş cinayetinde yaşamını yitiren 62 çocuğun 22’si 14 yaş ve altında.
Çıraklık ve stajyerlik
Raporda, çıraklık ve stajyerlik yapan çocukların, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinden ve sosyal güvenlik korumasından uzak bir biçimde çalışmaya mecbur bırakıldığı kaydedildi.
“Mesleki eğitim” adı altında çocuk emeğinin sömürüldüğü belirtilen raporda, çırak, stajyer veya kursiyer olarak çalışan çocukların sayısının 1.5 milyona dayandığı bildirildi.
Raporda, çocukları işçi olarak çalıştıran iş yerlerine ve faillere dönük cezasızlık politikası uygulandığı vurgulandı.
Yoruma kapalı.